(Nieuwe) handdoeken wassen: zo blijven ze mooi én zacht

Sommige mensen geven de voorkeur aan handdoeken met het effect van een schuurpapiertje: lekker hard en crunchy. Maar de meerderheid heeft veel liever een donzige en zachte handdoek na het douchen. Na verloop van tijd lijken handdoeken toch een beetje hun magie te verliezen. Maar met de juiste handelingen tover je die zachtheid gewoon weer terug. Handdoeken wassen om ze mooi en zacht te houden doe je zo. 

vtwonen 13-2019 | styling bruin de trendkleur badkamer | handdoeken wassen
Koperen bad, houten kledingrek (pietjonker.nl). Gestreepte badmat 80×200 cm, natuurspons, bruin met ecru gestreepte pot, slippers, beide kranen prijs op aanvraag, wasbak 45x40x15cm (lxbxh), scheerkwast (badenbaden.nl). Linnen jasje met koord van Fant, sokken (sukha.nl). Bruine beker met strepen van HK Living, spiegelbakje van HK Living, stolp van HK Living, plaid met fijne streep op stapel handdoeken 130×200 cm (lxb), grote marmeren schaal van Ferm Living (vtwonen.nl). Slippers, beige linnenmix plaid over bad (hm.com). Spiegel, Ø 50 cm, gevlochten schaaltje (couleurlocale.eu). Toilettas met print (wva.nl). Leren tas van Ewald Bosgoed Openhaarden, stof bovenop de kast (covanderhorst.nl). Handdoeken, 140×70 cm per stuk, handdoeken 100×150 cm (libecohomestores.eu). Ketting met houten kralen, borstel 44 cm, bruine hanger naast zwart-wit gestreepte pot , walnoothouten kast met 5 planken, walnoothouten kast met 3 planken (loods5.nl). Kartonnen ronde doos (zarahome.com). Kwast (hetgrachtenpand.com). Bruine koffer, beige beautycase uit de jaren 60 (harlequin-lisse.biz). Oude bruine pot met sticker (burbri.nl). Bruin houten bakje met dop van HK Living (wehkamp.nl). Overig privébezit.

In een badje

Nieuwe handdoeken nemen minder goed vocht op dan oudere handdoeken. Dit komt door een waslaag met chemische stoffen die fabrikanten op de handdoeken aanbrengen om ze mooi te houden in de winkel. Voordat je nieuwe handdoeken gaat wassen kun je ze het best eerst een uur of twee laten weken in een bad met water en natuurazijn. Ook oude handdoeken kun je laten meeweken, zo krijgen ze een oppepper. Azijn is namelijk ook een goede kleurbeschermer. 

Het waslaagje zal door het azijnbad van de handdoeken verdwijnen. Schrik niet als het water de kleur van de handdoeken overneemt. Dit kunnen de laatste resten textielverf zijn. 

LEES OOK
Wassen wordt een feestje met deze leuke wasmanden

Handdoeken wassen

Handdoeken was je het beste op 60 of 90 graden. Voor de wekelijkse was kun je 60 graden aanhouden. Dit is voldoende om de bacteriën in de handdoek te doden. Eens in de zoveel tijd kun je kiezen voor een programma op 90 graden. Zo ben je er nog zekerder van dat alle bacteriën verdwijnen én spoel je ook de wasmachine zelf een stuk schoner. Jij blij, wasmachine blij. 

Veel mensen gooien teveel wasmiddel in de wasmachine. Want hoe meer wasmiddel, hoe schoner de was, toch? Niets is minder waar. De kwaliteit van de handdoeken zal er niet op vooruit gaan bij het gebruik van teveel wasmiddel. Doseren kan soms lastig zijn, daarom zijn wascapsules ideaal. 

Verzachtende werking

Wasverzachter zorgt natuurlijk voor een heerlijke geur en een fijne, zachte was. En toch kun je het beter skippen als je handdoeken gaat wassen. De wasverzachter vormt namelijk een laag op de vezels van de handdoeken, waardoor de handdoeken minder kunnen absorberen. De kwaliteit ervan gaat er dus niet op vooruit. Wil je toch genieten van extra zachte handdoeken? Dan kun je een scheutje azijn bij de was gooien. Om de geur hoef je je niet druk te maken, die is gewoon verdwenen na de wasbeurt. Maar zacht zijn de handdoeken wel! 

LEES OOK
Deze natuurlijke schoonmaakmiddelen maak je gewoon zelf

Handdoeken drogen

Handdoeken kun je het best drogen in de wind of de wasdroger. Zo blijven de handdoeken heerlijk zacht. Om het absorberend vermogen van de handdoeken zo goed mogelijk te behouden, haal je de handdoeken iets eerder uit de wasdroger. Laat ze niet kurkdroog worden, maar hang ze nog enigszins vochtig aan een wasrek. Een extra stap, maar je handdoeken blijven wel extra mooi. 

Zo maak je het af

Nu de handdoeken heerlijk zacht zijn opgedroogd, is het altijd belangrijk om ze netjes op te vouwen (of nog beter: oprollen!) en op te bergen. Prop ze niet nog vochtig op in een hoek, zo is de kans groot dat de handdoeken gaan stinken naar de welbekende natte hond. Door handdoeken luchtig op te rollen behoud je zo lang mogelijk het zachte gevoel. Strijk handdoeken nooit. Het is, naast zonde van de tijd, slecht voor de kwaliteit van de handdoeken. De hitte tast namelijk de vezels aan. 

LEES OOK
Zo krijg je wit beddengoed weer écht wit

Hoe vaak moet je handdoeken wassen?

Sommige mensen gooien een handdoek na een keer gebruik direct in de wasmachine, anderen doen er net iets langer mee. In principe kan dit geen kwaad, maar de handdoeken moet je wel minstens een keer per week wassen. Je komt dan wel helemaal schoon uit de douche, maar in zo’n handdoek komen toch zeepresten en huidschilfers terecht. Omdat ze vaak ook nog vochtig worden weggehangen in een warme badkamer is het dé broedplaats voor bacteriën. Gebruik een handdoek dus liever niet vaker dan drie keer achter elkaar en gooi ‘m daarna in de wasmand.

nog meer: wooninspiratie