Hoe ook jij de kledingkast netjes en efficiënt kunt indelen

Lukt het om bijna alles netjes te houden in huis, behalve de kledingkast? Dan ligt het misschien wel aan de indeling. Ja je hoort het goed: jij bent echt niet per se de schuldige. Test het uit en verbaas jezelf: zo kun je heel efficiënt een kledingkast indelen. 

vtwonen 2-2020 | kledingkast met ramen zwart

Mag het ietsje minder?

Voordat je de kledingkast optimaal gaat indelen, haal je alles eruit. Gooi alles á la Marie Kondo op een grote stapel en bekijk wat je wilt houden of wegdoen. Doneer kleding die nog goed is in een daarvoor bestemde bak of breng het naar de kringloop. Zo kun je met een schone lei beginnen en heb je inzicht in welke kleding je allemaal bezit.

LEES OOK
De kunst van het opruimen

Afbakenen

Merk je dat jouw outfit vaak afhangt van je humeur? Dan is het effectief om kleding op kleur te sorteren. In een minder goede bui neig je namelijk sneller naar minder sprekende kleuren en vice versa. Hang dezelfde kleuren bij elkaar of werk per kledingstuk van licht naar donker. 

Op gelegenheid

Gelegenheidskleders sorteren hun kleding naar gelegenheid: chic bij chic en casual bij casual. Zo heb je makkelijk afgebakende secties en kun je snel een keuze maken, maar ook verschillende stijlen met elkaar combineren. Deze manier kan nog weleens voor inspiratie zorgen! 

Soort zoekt soort

De laatste optie is om dezelfde kledingstukken bij elkaar te hangen. Jurkjes bij jurkjes en tops bij tops. Hang hierbij ook kledingstukken met dezelfde formaten en lengtes bij elkaar. Zo kun je lange jurken en pantalons bij elkaar hangen aan de zijkant, omdat deze vaak meer verticale ruimte in beslag nemen. Op deze manier kun je sneller door de kleding heen scannen en op het oog zien waar de langere stukken hangen. Werk van links naar rechts en begin links met de kortste tops en eindig rechts met lange maxi-jurken.

LEES OOK
Op zoek naar een kledingkast? Deze zijn functioneel én stijlvol

Opvouwen = leven

Hoe je kleding, accessoires en schoenen opvouwt is van groot belang voor een fijn geordende kledingkast. Je wilt eigenlijk niets op een hoop gooien: dat ziet er simpelweg rommelig uit. Daarnaast zul je net zien dat je precies het onderste item van de stapel nodig hebt en de rest eindigt als een bij elkaar gegooid rommeltje. Duik dus eens in verschillende opvouwmethodes voor de ruimtes die jij in je kledingkast hebt. Veelal bekend is natuurlijk Marie Kondo, maar het internet staat er vol mee.

LEES OOK
Marie Kondo deelt verrassende tip voor een opgeruimde kledingkast

Gebruik organizers

Als je niet wilt dat alles op een hoop eindigt en je het overzicht compleet verliest, kun je werken met opbergers en organizers. Met name schoenenrekken en lades zijn onmisbaar in een goed georganiseerde kledingkast. Op die manier kun je alles netjes sorteren en naast elkaar leggen in plaats van op elkaar. Gebruik manden voor bijvoorbeeld sjaals, mutsen en wanten en speciale rekken of deurkapstokken om accessoires netjes op te bergen. Niet alleen fijn voor het overzicht: het ziet er ook nog mooi uit. 

nog meer: wooninspiratie