Mag gezien worden: servies fraai opbergen én mooi houden

Servies is natuurlijk gebruiksgoed, maar dat wil niet zeggen dat het altijd achter gesloten deuren hoeft te verdwijnen. Serviezen zijn vaak zo mooi dat ze gezien mogen worden, zeker die prachtige kommen en schalen in verschillende kleuren en materialen. En dan hebben we het nog niet eens over die fantastische mokken met retro design…Zo kun je servies fraai opbergen én mooi houden.

vtwonen 03-2017 | donker blauwe kast met servies

Open opties

Borden, schalen en kommen kunnen een grote decoratieve waarde hebben. Een wandplank in bijvoorbeeld de keuken of eethoek is dan de perfecte plek ze tentoon te stellen, mooi in het zicht én praktisch binnen handbereik. Het servies kun je opstapelen en op de plank plaatsen. Werk niet te ver de hoogte in, want dan wordt het minder handelbaar en heb je kans op beschadigingen.

Als je geen ruimte aan de wand hebt, is een stellingkast ook een optie. Daarin zit meer ruimte dan een wandplank en dus kun je er meer op kwijt. De overige ruimte kun je opvullen met keukenapparatuur, kookboeken, keukenvoorraad en andere mooie accessoires.

Houdt er rekening mee dat een plank of stelling altijd open is en het servies dus altijd zichtbaar is. Belangrijk is dus het servies altijd netjes op te bergen op de plank. Anders maak je al snel een rommelige indruk. Ook servies dat niet goed bij elkaar past, kan dan een doorn in het oog worden. Zorg dat de kleuren en materialen van het servies enigszins overeenkomen om regelmaat te creëren. Tegenwoordig veel gezien is het mixen en matchen van verschillende soorten servies. Leuk om mee te spelen voor op de wandplank. Of houd het eenvoudig en rustig door voor een servies in dezelfde kleur te kiezen. 

LEES OOK
Wandplank boven het aanrecht: praktisch én stijlvol

Glazen deuren

Een vitrine- of buffetkast is ook een mooi meubel om servies in op te bergen dat gezien mag worden. Een vitrinekast, vaak compleet van glas, is ideaal om alleen servies in op te bergen. Deze nemen vaak ook minder ruimte in dan buffetkasten, die aardig aan de maat zijn. Zoals dit zwart metalen exemplaar van PTMD. Maar als je de ruimte hebt en ook andere spullen bezit die minder charmant zijn om in het zicht te plaatsen, dan is een buffetkast de oplossing. Bijkomend voordeel: het servies staat achter gesloten deuren en vangt daardoor minder stof dan het op een wandplank zou doen. 

LEES OOK
Voor alles wat gezien mag worden: de vitrinekast

Praktisch in keukenkastjes 

De standaard in servies opbergen is toch wel het keukenkastje. Dat is altijd een optie, en om het servies zo optimaal mogelijk op te bergen én het mooi te houden, kun je gebruik maken van plankinzetters zoals deze. Zo kun je, vooral in hoge keukenkasten, veel meer servies boven elkaar kwijt. Zo bespaar je ruimte én kun je makkelijker bij het serviesstuk dat je nodig hebt. 

Voor borden is een bordenrek ideaal. Zeker als je servies praktisch op wilt bergen in een lade. Zo maak je de kans dat borden lelijke butsen oplopen een stuk kleiner. Twee vliegen in een klap.  

Kunstobjecten

Sommige serviesstukken zijn zo mooi of hebben zoveel emotionele waarde dat ze een speciaal plekje verdienen. Denk aan een oud bord met prachtige beschildering of de eerste bestekset van een kind. Met behulp van een bordenstandaard kun je een decoratief bord een plekje geven in een vakkenkast of op een wandplank. 

Kommen, schalen en kop en schotels kunnen dienen als accessoires op zich. Kleine exemplaren zou je eventueel onder een stolp kunnen zetten om de waarde ervan te benadrukken. Zo’n eerste bestekset zou je een mooi plekje kunnen geven in een diepe lijst. 

LEES OOK
Niet meteen weggooien: zelfmakers met oud servies

nog meer: wooninspiratie