Maak je huis klaar voor de voorjaarshuis-actie

Heb je het gehoord? Het voorjaar staat voor de deur te trappelen. En wij trappelen mee, want dat betekent dat de vtwonen voorjaarhuis-actie er ook weer aan komt. En je weet welk goede nieuws dat met zich meebrengt: een kans op €10.000,- aan nieuwe meubels, gordijnen en accessoires. Maar eerlijk, heb je wel plek voor al die nieuwe spullen? Eén ding is zeker, een goede voorbereiding is het halve werk… Het is daarom eerst tijd om jouw huis helemaal voorjaarshuis-proof te maken.

Konmari-methode

Stap één: opruimen. Maar waar begin je? Wat ons betreft is er geen betere hulp bij deze flinke klus dan de bekende methode van Marie Kondo. Dé Japanse opruimkoningin! Marie Kondo laat zien wat écht opruimen is, geloof ons. Dag uitpuilende kasten! Hallo nooit meer eindeloos opbergen. Klinkt als muziek in onze oren. Volgens de KonMari-methode is het belangrijk om eerst al je spullen in te delen in categorieën. Waar wacht je nog op? Verzamel al je spullen, sla geen ruimte in huis over en leg alles wat je verzameld hebt bij elkaar. Laat al deze spullen stuk voor stuk door je handen gaan en vraag jezelf bij elk item het volgende af: ‘word ik hier blij van?’. Is het antwoord ‘nee’, gooi het dan meteen op de ‘mag-in-de-prullenbak stapel’. Mag het blijven, dan ruim je het netjes weer op.

Volgens Marie Kondo is het belangrijk om overbodige spullen weg te doen en alleen datgene te houden waar je echt blij van wordt en wat iets voor je betekent. Hoe minder spullen, hoe meer je deze gaat waarderen. En des te meer ruimte jij natuurlijk hebt voor de nieuwe spulletjes uit jouw voorjaarshuis. Nieuwsgierig geworden naar deze methode van Marie Kondo? Blogger Dorothee van The Fresh Light testte het uit.

Zet de winter buiten …

In de winter vinden we het niet erg als de woonkamer net iets voller staat, de zetel vol ligt met zachte en wollen dekentjes en de tafel volledig bedekt is met kaarsen. Het geeft sfeer, warmte en maakt koude winterdagen gezelliger. Maar in het voorjaar is het anders; dan willen we meer licht en frisse kleuren. We leggen onze warme kleedjes en fluwelen kussentjes weer op zolder en kiezen voor ‘lichte’ materialen in vrolijke en energieke kleuren. Haal daarom de ‘zware’ materialen en donkere kleuren uit jouw interieur en berg deze – natuurlijk volgens de KonMari-methode – netjes op voor de komende winter. Het is nu tijd voor het voorjaar met frisse kleuren en materialen als katoen, linnen of zijde. Deze materialen zijn en ogen een stuk luchtiger. Houd dit in je achterhoofd bij het samenstellen van je voorjaarshuis.

… en haal de voorjaarszon in huis

Een licht huis creëer je niet alleen door gebruik te maken van frisse kleuren en luchtige materialen; daglicht is belangrijk. Het zorgt voor energie en een ruimtelijk effect. Twee vliegen in één klap. Zorg dat niks de voorjaarszon in de weg staat: snoei de bomen en planten in je tuin, zeem je ramen, kies voor in-between gordijnen en gebruik spiegels om daglicht zoveel mogelijk plekken van het huis te laten bereiken. Zomaar wat simpele trucjes om de ruimte lichter en ruimtelijker te laten lijken. Met deze tips haal je nog meer licht in huis.

Speel met kleur

Kleur heeft een belangrijke bijdrage in het creëren van het voorjaarsgevoel. En dan bedoelen we niet zozeer alle kleurrijke accessoires die je toevoegt in huis, maar we hebben het over het grote werk. Doe gek en pak eens uit met een gekleurde muur. Te gedurfd? Met een effen kleurvlak of een kleurvlak in een bijzonder patroon ga je iets minder radicaal te werk, maar creëer je wel een speels effect. Kortom: kleur maakt blij! Wij draaien in deze tijd van het jaar warm voor fris wit, vrolijk geel en zachte pastelkleuren. Maar zijn dat ook de kleuren die bij jou passen? In onze online workshop Back to School helpt stylist Femke Pastijn jou op weg met het kiezen van de juiste kleur. Je gaat een moodboard maken, leert kijken naar de lichtinval, ruimte en kleurintensiteit en gaat tenslotte zelf aan de slag met jouw uitgekozen kleur. Meer kleurinspiratie nodig? Neem eens een kijkje op onze pagina over kleur.

Pak het groots aan

Last but not least… Als je het doet, doe het dan goed! Je maakt namelijk niet elke dag kans op €10.000,- aan woonspullen. Kijk eens goed naar alle meubels bij jou thuis en stel jezelf wederom dezelfde Marie Kondo vraag: ‘Word ik hier nog blij van?’. Je hebt nu namelijk kans om al-les te vervangen. Weg met de versleten zetel, het oude bed en de eettafel vol vlekken. Soms heb je niet door hoezeer je meubels aan vervanging toe zijn, totdat je elk meubelstuk één voor één goed gaat bekijken. Prioriteren is het sleutelwoord. Maak een lijstje met meubels die jij zou willen vervangen en rangschik ze op ‘vandaag al weg’ tot ‘mag nog even blijven’.

Tip: maak daarnaast een wensenlijstje van alle producten waar jij blij van wordt, zodat jij tussen 18 en 24 april precies weet welke producten je in jouw vtwonen voorjaarshuis wilt stoppen.Want nogmaals: goede voorbereiding is het halve werk…

Wil je dat we je woensdag 18 april herinneren om deel te nemen aan de voorjaarshuis-actie? Laat dan snel je e-mailadres achter. En laat de voorpret beginnen!

nog meer: wooninspiratie