Studio Snowpuppe

Ze mochten niet ontbreken in deze rubriek; Nelliana en Kenneth van Snowpuppe. We houden enorm van hun lampen die met de hand zijn gevouwen. De lampen zijn mooi van eenvoud en hebben een unieke uitstraling. Als redactie hebben we het geluk gehad, dat we een tijd geleden een workshop van Nelliana en Kenneth mochten volgen. Het was een waar feest! Hun lampen hangen bij ons in de woonkamer, op onze werkkamers en op het toilet. Tijd voor een interview met dit creatieve duo.

Moth en de Kroonuppe van Studio Snowpuppe

De eerste lamp

Studio Snowpuppe

Nelliana en Kenneth

De Kroonuppe De KroonuppeStudio Snowpuppe en een illustratie van Sofie Boersting

Tas-Ka

Schetsen

Nelliana: ‘Dankzij deze foto (foto 1) van Sofie Børsting met haar illustratie ‘Bird tail’ ontdekten we de toepassing van de Kroonuppe als wandkapje.’ De foto is gemaakt door Tia Borgsmidt.

Hoe was je start als creatief? Vertel eens hoe dat tot nu toe is gelopen?
‘Ik heb bouwkunde gestudeerd in Delft en ik ben in 2007 afgestudeerd. Na een lange reis door Australië samen met Kenneth, ben ik in 2008 gaan werken bij een architectenbureau in Den Haag. Na drie waardevolle jaren was er helaas geen werk meer en was het tijd voor iets nieuws. Ik had een parttime baan en wilde daarnaast iets voor mijzelf gaan doen. Het was een creatieve chaos waarin ik probeerde om een product te maken.

Dat product werd de Snowpuppe lamp. ‘Het begon allemaal met een origami tutorial die we mijn vader cadeau deden. Toen hij ons uitlegde hoe het werkte, kwam Kenneth op het idee om deze techniek te gaan inzetten voor gevouwen lampen. Het eerste model leek erg op het onderste gedeelte van een sneeuwpop en dit model heeft een knoop aan de onderkant. Vandaar de naam Snowpuppe.

In oktober 2010 heb ik deze via Etsy voor het eerst verkocht aan een Bed en Breakfast in New York. Al mijn vrije uurtjes besteedde ik aan het lezen van inspirerende blogs met als thema ‘quit my dayjob’ en het bestuderen van bestaande merken, met als doel een eigen merk te starten. Dit alles met de grote steun van inmiddels mijn man Kenneth, die elke dag als hij thuis kwam vol enthousiasme mijn ideeën aanhoorde. Tijdens mijn studie Bouwkunde en werk heb ik veel maquettes van papier gemaakt. Ik ontdekte dat ik meer plezier beleefde aan werken met papier dan met stof. Dus ging ik papieren lampen ontwerpen. Met de eerste gevouwen papieren lamp zijn we naar de winkel van Edwin Pelser in Den Haag gegaan. Hij stelde ons voor aan Jantien en Hester van Tas-ka en daarna is alles in een stroomversnelling geraakt.

Wat is jullie nieuwste ontwerp?
‘De Kroonuppe is een plafondkapje. Bijna alle plafondkapjes zijn van plastic en moeilijk te monteren. Geïnspireerd op de vertaling van plafondkapje in het Engels ‘ceilingrose’, is de Kroonuppe een bloem van papier aan je plafond. De Kroonuppe kun je open vouwen vanaf de onderkant en daarom is het kapje gemakkelijk te plaatsen, zonder dat je het snoer los hoeft te halen. Door de vouwconstructie klemt het kapje om het snoer. Dankzij de shoot van Sofie Børsting met haar illustratie ‘Bird tail’ ontdekten we de toepassing van de Kroonuppe als wandkapje.’

Wie zijn je creatieve (online) vrienden/collega’s die wij moeten kennen?
‘Jantien en Hester van Tas-ka. Dankzij hun steun durfden wij de stap te wagen om er 100% voor te gaan. In het begin hebben zij ons heel veel advies gegeven. We brengen alle lampen persoonlijk langs bij Tas-ka en testen nieuwe ideeën daar als eerste uit. Via Etsy heb ik een illustratie van Sofie Børsting geruild voor een lamp. Ik vind haar werk erg mooi en sinds de ruil zijn we penvriendinnen. Afgelopen jaar heb ik haar ontmoet en hebben we samen een workshop met de titel ‘Geometric Birdlife’ gegeven in hartje Kopenhagen. We gebruiken elkaars producten in fotosessies en hebben het vooral over de ups en soms over de downs van een eigen bedrijf.

Tas-Ka en Sofie Børsting zijn inspiratiebronnen en creatieve vrienden van Studio Snowpuppe.

Heb je een schetsboek? Waar en hoe gebruik je deze het liefst?
‘Ik heb meerdere schetsboeken. Ze worden vooral gebruikt om mijn hoofd te legen en dan schrijf ik alle gedachten en to-do’s op. Meestal schrijf ik de basisideeën op en door met Kenneth te praten ontstaan er primitieve schetsen. Soms tekenen we ook in het zand op het strand. Tijdens mijn studie bouwkunde heb ik best goed leren tekenen, maar ik maak het liefst een tekening die nog  ruimte laat om lekker te kunnen experimenteren met proefmodelletjes. Dat is zo leuk aan het werken met papier. Je kunt makkelijk je idee in het echt testen.’

Wat inspireert je?
‘De verhalen achter de mensen met een mooi product. Ik klik altijd eerst op het kopje  ‘about us’. De persoonlijke foto’s, de drijfveren en waarom iets wel of niet omarmd wordt. Een sieradenmaker die vanuit zijn busje op een strand in Hawaii werkt, een moeder en een dochter in Malmö die huisgemaakte soepen serveren en mooie spulletjes voor in huis verkopen. Dat zijn voorbeelden waar ik me heel erg door aangetrokken voel. Maar, ik zou nergens zijn zonder de offline inspiratie. Wij wonen in Scheveningen en elke dag maak ik een wandeling naar het strand of door de duinen. Een grote inspiratiebron!’

Hoe komen we in contact met jullie?
Website
Etsy
Instagram
Pinterest
Facebook
Twitter
Tumblr

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie? Schrijf je dan nu in op onze nieuwsbrief!

nog meer: wooninspiratie