Laag plafond? Maak ‘m optisch hoger met deze tips

Niet ieder huis heeft torenhoge ramen en muren die zorgen voor een oase aan licht. Vooral oudere huizen kunnen lage plafonds hebben, met een benauwd en opgesloten gevoel als gevolg. Gelukkig zijn er een hoop trucs om een laag plafond optisch te verhogen. Tip van de sluier? Lichte tinten doen wonderen!

Interieurstijl | Naturel | Licht

Lichte tinten

Donkere tinten kunnen al snel de illusie van een klein hol geven. Kan knus zijn, maar niet als je droomt van meer lucht en ruimte. Neem bij lage plafonds daarom altijd een naturel kleurenpalet als basis en houd de muren lekker licht. Er zijn oneindig veel witte tinten die alles behalve saai zijn, warmte kun je creëren met rijke materialen en zachte texturen.

Een minimalistisch huis decoreren doe je zo!

Laagblijvers

Less is more. Neem dit altijd mee in je overwegingen om het interieur in balans te houden. Houd de muren vrij van massieve items om een propperig gevoel te voorkomen. Een hoge kast is prachtig, maar vult wél een groot stuk van de muur. Net als een zware vloerlamp, volle planten en een stevig dressoir. Egale muren en lage meubels zorgen voor een rustig geheel en maken een laag plafond optisch hoger.

Plafondlampen

Grote hanglampen kunnen het plafond en de vloer naar elkaar toe trekken, een no go dus! Zorg liever voor plafondlampen die bijna als een kameleon aan het plafond bevestigd zijn. Klinkt dit maar degelijk? Er zijn tegenwoordig genoeg designs die gezien mogen worden, óók hoog aan het plafond. Toch liever een hangend pronkstuk? Kies dan voor een lamp die als het ware in de ruimte zweeft, zoals een transparant of glazen exemplaar.

Lijnenspel

Liefde voor abstracte kunst? Dan sla je twee vliegen in één klap, want kunst kan namelijk een hoop doen in ruimtes met een laag plafond. Smal, breed, golvend of kaarsrecht: kunstwerken en prints met verticale lijnen maken een ruimte optisch hoger. Let wel op het kleurgebruik, té donkere kleuren kunnen het effect dat je met het lijnenspel creëert juist weer opheffen.

Shop de stijl…

nog meer: wooninspiratie