Kreukvrije gordijnen: 5 makkelijke tips

Na een tijdje móeten de gordijnen weer in de was. Dat je opkijkt tegen de enorme strijkklus daarna snappen we maar al te goed. Hoe fijn zou het zijn als je gordijnen kreukvrij uit de wasmachine kunt halen? Met deze 5 tips kom je aardig in de buurt van die kreukvrije gordijnen, zonder ook maar een strijkijzer nodig te hebben.

vtwonen 2019 | vloeren en gordijnen collectie

1. Lees de wasvoorschriften

Kreukvrije gordijnen beginnen bij een goede voorbereiding. Gordijnen zijn vaak niet goedkoop, dus het zou zonde zijn als je ze om zeep helpt door ze op je reguliere wasprogramma te wassen. Haal eventueel de gordijnhaken eraf en lees het label met wasvoorschriften. Zitten de labels niet meer aan je gordijnen, was ze dan voor de zekerheid op dertig graden. Zo weet je zeker dat ze niet vier keer kleiner uit de wasmachine komen. Pro-tip: helemaal zeker van je zaak zijn? Achterhaal dan de stof van de gordijnen en zoek op hoe je deze het beste kunt wassen.

2. Gebruik milde wasmiddelen

Vul de wasmachine voor ongeveer een derde van het maximaal toegestane gewicht. Op die manier hebben je gordijnen meer beweegruimte, waarmee je onnodige kreukels vermijdt. Gebruik weinig wasmiddel en wasverzachter en kies altijd de meest milde variant. Zo voorkom je dat de stof lelijk wordt.

Gordijnen een kleurtje geven? Lees hier hoe je dat met natuurlijke ingrediënten doet.

3. Centrifugeer kort of helemaal niet

Centrifugeren veroorzaakt de meeste kreukels in het wasproces. Probeer dit te vermijden. Voor kreukvrije gordijnen kun je het beste centrifugeren op maximaal 600 toeren. Heb je gordijnen van een dunne stof, zet dan de centrifugestand helemaal uit.

4. Hang gordijnen nat op

Als je je gordijnen niet centrifugeert, komen ze kletsnat uit de wasmachine. Geen paniek, dit is juist de bedoeling. Haal de gordijnen voorzichtig uit de wasmachine en hang ze meteen weer op hun plek. Vergeet ze niet eerst in de plooi te hangen en er een emmer onder te zetten zodat ze kunnen uitlekken. Het gewicht van het water trekt de stof strak, waardoor kreukels geen kans maken. Zet een deur of raam open zodat het water kan verdampen.

5. Lekker sproeien

Zijn je gordijnen dik van stof of heb je geen zin in gedoe met emmers, dan kun je ze ook benevelen na het drogen. Dit doe je met bijvoorbeeld een plantenspuit. Kreukvrije gordijnen krijg je door meerdere keren per dag op de stof te sprayen.

nog meer: wooninspiratie