Kleurtips van Cleo Scheulderman

Als klein meisje droomde ze er altijd van om mode ontwerpster te worden, maar nu is Cleo Scheulderman alweer 7 jaar werkzaam als stylist bij vtwonen. Nieuwsgierig hoe ze bij vtwonen terecht is gekomen en wat haar favoriete kleuren zijn? Wij legden Cleo 15 vragen voor!

Kleurtrend Refreshing Pale Greenblue, gemaakt door vtwonen stylist Cleo Scheulderman Een van Cleo haar favoriete producties uit vtwonen november 2007!

Wie is Cleo?

Ik ben Cleo Scheulderman, 38 jaar, moeder van een tweeling en woon samen met mijn man en kinderen op IJburg. Ik werk als stylist voor het woontijdschrift vtwonen. Verder ben ik altijd bezig met mooie beelden creëren en dingen verzamelen.

Droomde je er als klein meisje al van om stylist te worden?

Nee! Ik wilde juist altijd mode ontwerpster worden en was vroeger altijd al bezig met het tekenen van kleding. Na school ben ik ook de modeacademie Montaigne (nu het AMFI) in Amsterdam gaan doen. In het 4e jaar liep ik stage bij het tijdschrift Elegance. Ik liep daar een dag mee met stylist Rianne Landstra en fotograaf Hotse Eisma. Toen viel alles op zijn plaats en dacht ik dit is wat ik wil worden: interieurstylist. Mode ontwerpster was mij toch te veel precisie werk en hele dagen met 1 kledingstuk bezig zijn bleek niet echt mijn ding.

Hoe ben je bij vtwonen terecht gekomen?

In 1998 ben ik afgestudeerd aan de modeacademie en toen direct gaan freelancen. Ik had diverse kleine opdrachten en werd datzelfde jaar nog gevraagd door Libelle om daar te komen werken. Toen ik begon wist ik nog niet eens dat er locatiebureaus bestaan en dat koeriers producten voor een shoot op locatie afleveren. Als freelancer deed ik alles zelf op mijn fiets! Na 3 jaar bij Libelle gewerkt te hebben werd ik gevraagd door 101 Woonideeën. Daar heb ik 3 jaar gewerkt tot er een vacature bij vtwonen vrij kwam. Ik heb gesolliciteerd en werd aangenomen. Nu werk ik daar alweer 7 jaar met veel plezier.

Waarom wilde je juist bij vtwonen werken?

Het leuke vind ik dat we bij vtwonen naast binnenkijkers, ook echt zelf woonproducties van A tot Z bedenken. Met de beeldgroep bedenken we een thema, daarna ga ik inspiratie en beelden zoeken en dan echt naar winkels voor producten. Ook de locatie kiezen we zelf! Verder proberen we de producties zo te maken dat ze niet alleen mooi en inspirerend zijn, maar ook toepasbaar. Mensen moeten de ideeën makkelijk zelf uit kunnen voeren en ook de producten moeten betaalbaar zijn.

Hoe ziet een doorsnee week er voor jou uit?

Op maandag hebben we vaak werkoverleg en meestal ben ik ’s ochtends wel op de redactie om mijn mail en dergelijke te beantwoorden. ’s Middags ben ik vaak op pad. Maar eigenlijk is geen week hetzelfde. Als ik de ene week een fotoshoot heb gehad, dan ben ik die week erop juist veel op de redactie en bezig met teksten en credits.

Welke productie is je het meest bijgebleven?

Voor het 500e nummer (vtwonen november 2010) heb ik een productie gemaakt met als inspiratiebron Vermeer. Het resultaat had een vrij klassiek karakter. Dit was de eerste keer dat ik met fotograaf Jeroen van der Spek werkte en eigenlijk klopte alles. Het licht was perfect, de producten, de locatie! Deze productie is mij altijd bij gebleven.

Hoe belangrijk is kleur voor jou als stylist?

In mijn werk heb ik veel met kleur te maken. Ik vind dat je als stylist alle stijlen moet kunnen neerzetten en met alle kleuren moet kunnen werken. Persoonlijk houd ik erg van neutrale kleuren. Maar als Monique de Ruiter (hoofdredacteur vtwonen) mij vraagt een productie in knalblauw te maken, vind ik dat ook leuk om te doen.

Waar haal je inspiratie vandaan?

Ik blader regelmatig door tijdschriften en haal ook veel inspiratie van blogs op internet. Maar eigenlijk doe ik overal inspiratie op. In mijn omgeving, maar ook uit boeken, films en winkels.

Wat is je favoriete kleurenpalet?

Mijn favoriete kleurenpalet bestaat uit neutrale kleuren, zoals zand en grijs tinten. Maar ook zwart en wit komen erin voor. Ik vind het wel mooi om af en toe een accent kleur toe te voegen.

Hoe ziet jouw huis eruit qua kleur?

Mijn huis bestaat overwegend uit neutrale tinten, van grijs tot beige. Verder houd ik erg van natuurlijk materialen, als linnen en wol. En handgemaakte spullen, met een verleden en eigen karakter. Je kunt een huis nog zo mooi inrichten met de duurste meubelen volgens de laatste trends, maar als de ziel mist ben je nergens.

Welke kleuren gaan we volgens jou veel zien in 2012?

Felle kleuren! Maar ook veel pastels, zoals roze en groentinten. En een ijsblauwe pastelkleur! In Milaan zag ik bij Society weer veel fluor geel en oranje. Eigenlijk kan er heel veel qua kleur. Een nieuwe trend is ook de combinatie van hout met kunststof.

Ben je weleens een kleurblunder begaan?

Jazeker! Ik had net een nieuw huis en wilde naast de neutrale kleuren ook een iets opvallendere kleur, zodat het niet saai zou worden. Ik koos voor een wand in turkoois. Wat een ramp! De kleur paste totaal niet bij het huis, het werd erg kinderlijk. Het water buiten reflecteerde ook nog eens op de muur waardoor het nog erger werd. Uiteindelijk heb ik deze muur overgeschilderd in de kleur tent van vtwonen.

Wat vind je een fijn verfmerk?

Pure & Original! Zij hebben veel krijt en kalkverven. In deze verf zit meer pigmenten dan in standaard muurverven. Dankzij deze pigmenten krijgt de kleur meer leven. Een krijtverf op de muur is veel intenser en heeft meer nuances. Ook Farrow & Ball vind ik een fijn merk met prachtige kleuren. De kleuren pakken ook altijd zo uit als ik in gedachten heb.

Wat zijn je favoriete winkels en webshops?

Combitex is een van mijn favoriete winkels. Hun producten zijn betaalbaar en ze maken geweldige dingen (ook in opdracht!). Verder staan Spoor 38, Friday Next en homestede in mijn top 5.

Heb je nog een kleurtip voor de bezoeker van kleurinspiratie?

Durf eens voor een donkere kleur te kiezen! Niet meteen je hele kamer, maar bijvoorbeeld 1 wand.

Bron: 1.  vtwonen juli 2011 – 2. vtwonen november 2007

nog meer: wooninspiratie