Verfkleuren kiezen voor jouw interieur

Noem het gerust een lastig karwei, het kiezen van de juiste verfkleur voor je interieur. Kleur is van grote invloed op de uitstraling en sfeer in je woning. Verfkleuren kiezen en de juiste kleuren combineren, is zo makkelijk nog niet. Daarom een paar tips en advies. 

verfkleuren kiezen

Verfkleuren kiezen

Voorop staat dat jij je prettig voelt in je eigen huis. Kleuren roepen bij iedereen een ander gevoel op. Dit heeft ook te maken met je eigen bagage en ervaringen. Is je buurvrouw helemaal gek van de kleur rood en associeert zij deze kleur met warmte en liefde? Het kan best dat jij er juist de kriebels van krijgt en rood in verband brengt met gevaar, omdat je huis ooit in brand heeft gestaan. Kleur is heel persoonlijk.

Betekenis kleuren en combinaties

Toch kunnen we aan de hand van diverse onderzoeken en studies naar kleur een aantal zaken vaststellen. Zo hebben kleuren bepaalde specifieke eigenschappen en gaan kleuren die naast elkaar worden gebruikt een interactie met elkaar aan. In onderstaande tabel vind je van een aantal kleuren de kenmerken, kleuren waarmee de kleur goed samengaat en ruimtes waarvoor de kleur geschikt is.

Kleur Kenmerken Gaat samen met Geschikt voor
Rood activiteit, warmte, passie, strijd oranje, geel, paars, chocolade bruin Keuken, eetkamer, speelkamer (pas op met rood in de slaapkamer, tenzij je meer passie wilt!)
Oranje Vrolijk, eetlustopwekkend, vriendelijk Rood, geel, bruin, fel groen Woonkamer, keuken, badkamer
Paars Spiritueel, eigenzinnig, mysterieus Zachtgroen, andere tinten paars, blauw (kobalt) Slaapkamer, kinderkamer
Groen Kalmte, natuur, vruchtbaarheid Blauw, chocoladebruin, beige en andere groentinten Slaapkamer, badkamer, zitkamer
Wit Puur, frisheid, reinheid Eigenlijk met alle kleuren Keuken

Inspiratie opdoen

Bij het kiezen van een verfkleur voor je woonkamer, slaapkamer of keuken is het altijd fijn om eerst inspiratie op te doen. In woontijdschriften en op internet doe je vaak veel ideeën op. Op vtwonen.nl vind je inspiratie in kleur, stijl en ruimte.

Online verftools

Je bent eruit, de wand in de keuken wordt zachtgroen. Bij de verfbalie slaat de twijfel toe. Past zachtgroen wel bij het grijze aanrechtblad en de zwarte vloertegels? Hoe handig zou het zijn om een foto van je keuken te uploaden en deze digitaal zachtgroen te verven? Heel handig! Met een online verftool kan dit heel gemakkelijk. Bekijk een aantal online verftools in het artikel ‘Online verven’.

Kleurenleer

Naast kleuren kiezen op gevoel kun je ook uit de werking van kleur een aantal basisregels afleiden. Johannes Itten laat in zijn boek Kleurenleer een aantal belangrijke aspecten van kleur passeren. Zo helpen het principe van complementaire kleuren en kleurenharmonie zeker bij het bepalen van een mooie kleurcombinatie. Daarnaast is het zo dat warme of donkere kleuren naar voren komen in een ruimte en deze kleiner doen lijken. Met koele en lichte kleuren kun je juist meer ruimte creëren.

Meer lezen over kleur? In het artikel ‘Kleur‘ vind je nog meer informatie over de betekenis van kleuren.

Bron: flexa.nl

nog meer: wooninspiratie