Dit zijn de trends voor de herfst en de winter van de toekomst

De toekomst voorspellen, dat kan niet… Of toch? In de foyer van de Bourla Schouwburg in Antwerpen gebeurde het deze week op het Color Trend Seminar herfst en winter 2019-2020 toch: een voorspelling van de trends voor de herfst en winter van volgend jaar door niemand minder dan trend- en colorwatcher Hilde Francq. Wij gingen een kijkje nemen!

Zomer in de winter

Als we één verandering moeten onthouden voor onze toekomstige herfst en winter is het volmondig: kleur! Mensen zullen, zowel in hun interieur als kleding, steeds meer kleur gaan toepassen. Zomerse kleuren breken helemaal door in de winter en zwart zal plaats moeten maken voor bruin. Geen typisch winterpalet dus, maar een vleugje zomer in de winter. En dat zien we allemaal wel zitten, toch?

Duurzaam sober

De eerste trend noemt Hilde Francq ‘Principle’, waarbij een pure en duurzame soberheid centraal staat, zowel in kleding als in materialen. De kleuren vertalen zich in heldere tinten zoals vanille of mintgroen samen met hedendaagse grijstinten. Het gaat dus om een combinatie van natuurlijke en industriële kleuren, maar ook ton sur ton met koper en oranje kleuren horen hier in het rijtje thuis. Interieurobjecten met bogen, transparant glas en een minimalistische stijl passen perfect in deze trend.

Geen regels

De tweede trend is ‘Composite’, te beschrijven als een hedonistische trend waarbij alles kan en alles mag. En vooral waarbij je alles kan combineren tot een bont, eclectisch geheel. Visueel is het zeer overdadig en verschillende stijlen en culturen gaan met elkaar hand in hand. Het kleurenpalet zit vol gesatureerde kleuren om een statement te maken, zoals mosterdgeel met bruin of violet met donkerpaars en roze. Decoreren doen we hierbij in overdaad met een dramatische, mondaine touch van barok, franjes aan de meubels en antieke wandtapijten. De marmer trend blijft in leven, maar dan wel in een verrassende, onverwachte kleur. Ook een revival van kristal en een geribde variant van velvet stof zijn hierbij trending.

Zacht romantisch

De derde trend is ‘Shell’, een tendens waarbij het draait om emotie en gevoel. Zachte kleuren en romantische stoffen krijgen bij deze trend daarom ook de bovenhand: zoals linnen om een nostalgische, huiselijke sfeer op te roepen. Taupe, groentinten, huidtinten of poederroze kleuren maken hier deel uit van het kleurenpalet.

Zuiderse sferen

De vierde trend, die Hilde Francq ‘Hemisphere’ noemt, kunnen we samenvatten als liefde voor mekaar en andere culturen. Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse invloeden zorgen voor rijke kleuren en materialen. Vooral aardse tinten gebaseerd op de avond, zon of tuin – zoals diepgroen of oranje – komen hier terug. Wat interieur betreft zullen bouwmaterialen als gestampte aarde alsmaar aan populariteit winnen, maar ook maskers, glas met textuur of objecten in donker hout zullen meer en meer te zien zijn in onze stylings.

Kleuren

Wat zijn nu de kleuren om écht in de gaten te houden? Vooral bruin- en gebakken aardetinten met een rode ondertoon, maar ook poedertinten met een roze en zelfs paarse ondertoon zijn de sleutelkleuren voor de volgende herfst- en winterjaren. Ook de combinatie van verschillende groentinten is een opkomende must in je interieur of outfits. Integreer ook mosterdkleuren én vooral mintgroen en je bent helemaal trendproof.

Shop volgens de laatste trends

Fauteuil van Kave Home, theelichthouder van Bloomingville, bloempot van Elho, bijzettafel van Present Time, vaas van HKliving, vaas van Madam Stoltz, vaas van A Simple Mess, vloerkleed van Ferm Living, vloerlamp van Kartell, zetel van Pols Potten, poef van Kave Home, kussenhoes van Wonen Landelijke Stijl by J-Line, kussen van By Mölle

Bron fotografie: Francq Colors | Anna de Leeuw | Marij Hessel | Alexander van Berge

nog meer: wooninspiratie