DIY met kleurstalen; handig en leuk

Bij het kiezen van de juiste verfkleur zijn kleurstalen een handig hulpmiddel. Een kleurstaal is niets meer dan een stuk papier waarop de kleur is weergegeven. Handig om deze thuis tegen de wand te houden voor een goed beeld. En er zijn veel DIY met kleurstalen te bedenken. 

DIY met kleurstalen

Kleurstalen van de bouwmarkt

Bij de bouwmarkt kun je vaak gratis kleine kleurstalen of kleurstroken meenemen. Zo zijn de kleuren van Flexa en Histor vaak verkrijgbaar als kleurstrook. Deze strook komt overeen met hoe je de kleuren in de kleurwaaier aantreft. Ook van de kleuren van Gamma en Karwei zelf zijn stalen beschikbaar.

Kleurstalen online

De kleurstalen die je bij de bouwmarkt meeneemt zijn vaak klein. Naast deze kleine variant zijn er ook grotere kleurstalen beschikbaar, tegen een kleine vergoeding. Flexa bijvoorbeeld verkoopt online kleurstalen op A5 formaat via de kleurstalenservice.

DIY met kleurstalen

Zit de nieuwe verfkleur op de wand? Gooi de kleurstalen dan niet weg. Je kunt de kleurstaal nog gebruiken voor onderstaande zelfmaakideeën. Van slinger tot bestekzak.

1. Slinger
Aan de slag met pons of perforator. Verzamel verschillende kleuren kleurstalen en pons hier bijvoorbeeld hartjes uit. Rijg deze vervolgens aan een koord en je hebt een leuke slinger. Is er iemand jarig, in no-time maak je een slinger. Voor de feestdagen kun je bijvoorbeeld een slinger maken van kerstbomen of sneeuwpoppen. Ook leuk: mix verschillende figuren en kleuren door elkaar. Naast dit idee vind je op Oh crafts nog veel meer zelfmaakideeën.

2. Bestekzak
Geef je een etentje en wil je de tafel extra feestelijk decoreren? Maak dan bestekzakjes van kleurstalen. In 1 kleur, of juist allemaal verschillende kleuren voor een kleurrijk effect. Ook leuk voor de feestdagen, bijv groen, rood, wit, zilver of goud met Kerst en geel met Pasen. Je maakt de bestekzakjes snel en eenvoudig zelf door 2 kleurstalen op elkaar te naaien of te lijmen. Laat de bovenkant open, zodat het bestek plus servet erin passen. Dit zelfmaakidee komt van Sew Many Ways.

3. Rolodex divider
Een standaard rolodex is handig, maar ziet er vaak saai uit. Maak van kleurstalen (of behangstalen) je eigen tabbladen en de rolodex ziet er een stuk leuker en vrolijker uit. Kijk op In my own style voor de volledige beschrijving.

4. Om naar te kijken
Prachtig accessoire, deze bol gemaakt van verschillende kleuren kleurstalen. Alleen al mooi om naar te kijken! Met enkel een schaar, liniaal, lijm en snijmat maak je dit prachtexemplaar eenvoudig zelf. Het hele stappenplan vind je op www.readeymade.com.

5. Boekenlegger
Handig én mooi! Deze boekenlegger gemaakt van een kleurstrook. Ga naar de bouwmarkt en neem daar een kleurstaal mee van je favoriete kleur. Gat erin, touw erdoor en voilá je boekenlegger is klaar. Met stempels kun je hem eventueel nog mooier maken. Gezien op Bella Carte.

Bron: Oh Crafts, Sew Many Ways, In my own style, readeymade, Bella Carte

nog meer: wooninspiratie