5 dingen die je niet wist over inductiekoken

Was de keuze tussen gas of elektrisch koken al bijna niet te maken, sinds enkele jaren is daar ook het inductiekoken bijgekomen. ‘Een technische ontwikkeling van formaat’, ‘de voordelen van gas en keramisch koken ineen!’ Voor iedereen die door de bomen het bos niet meer ziet, 5 feiten over inductiekoken.

inductie koken

1. Snel en nauwkeurig

Qua snelheid warmt een inductiekookplaat zeker net zo snel of zelfs sneller op als een gaspit. Je kunt die warmte ook net zo nauwkeurig afstellen als bij gas. De benodigde hitte verwarmt alleen de bodem van de pan en niet de hele kookzone. Na gebruik koelt het warme gedeelte ook meteen weer af. Inductiekoken is dus snel en nauwkeurig.

2. Veilig inductiekoken

De keramische oppervlakken van de inductiekookplaten worden alleen verhit door de restwarmte van de pannen en potten. Dat betekent dat je geen ernstige verbranding kunt oplopen, zoals bij een gasvlam kan gebeuren. Mocht je per ongeluk een inductiekookzone inschakelen zonder dat er een pan op staat, dan is er geen gevaar, want de kookzone warmt dan niet op. En je kunt de hele kookplaat met één druk op de kinderbeveiligingstoets blokkeren, inductiekoken is dus een veilig idee.

3. Gemakkelijk in onderhoud

De gladde keramische kookzones van een inductiekookplaat worden niet zo vuil als andere kookplaten en zijn daarom gemakkelijk schoon te maken. Ze worden alleen verhit door de restwarmte van de bodem en dat betekent dat overgekookt vocht of gemorste suiker niet kan inbranden. Na het koken even de plaat afnemen en klaar!

4. Nauwkeurig

De bediening van een inductiekookplaat is zo licht en eenvoudig als een touchscreen. Je kunt de kookzones precies zo nauwkeurig instellen als je wenst, in halve stappen tot de maximale stand. Dit betekent dat je de warmte helemaal naar je eigen voorkeur kunt regelen met een lichte vingeraanraking.

5. Zuinig

Inductiekookplaten zijn op twee manieren energiezuinig: de warmte wordt alleen opgewekt waar deze nodig is – en dit gebeurt bijzonder snel. Sneller zelfs dan bij gas. Voor wie elektrisch koken wil combineren met energie besparen, is inductiekoken de perfecte keuze.

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie? Schrijf je dan nu in op onze nieuwsbrief!

nog meer: wooninspiratie