Keramieken: de leukste DIY-trend om binnen te doen

Op platforms als Pinterest en Instagram komen we het steeds vaker tegen: mensen die zelf aan het keramieken slaan. Logisch, want het is rustgevend en creatief werk én je blijft achter met een mooi interieuritem. Heb je nog nooit je handen in de klei gehad, dan is de kans groot dat je daar na het lezen van dit artikel verandering in wilt brengen.

keramiek
Houten borden, bruin gevlekt bord, zachtblauwe kommen, zachtblauwe borden, blauw linnen servet (hm.com). Witte keramieken lepels, XL wit bord met bewerkte rand, schaal met bollen, blad schaal klein, blad schaal groot (stadspaviljoennoord.nl). Porseleinen bord met vogel (maisonnl.com). Kom op poot, geometrische beker (hkliving.nl). Glazen met uitlopende bovenkant van Serax, zachtgrijs bord met bruine rand van Serax (vtwonen.nl). Diep bord met vlekjes (loods5.nl). Kleine grijze vaas, grote grijze vaas, wijnglas (bolia.com). Papier-maché borden (nrdrhvn91.nl). Wollen vloerkleed, 200×300 cm (lxb) (therealrugcompany.co.uk). Overig privébezit.

Keramieken: je hoofd leeg maken

Keramieken is een heerlijke bezigheid voor iedereen. Het handarbeid is een perfecte manier om je hoofd leeg te maken. Met keramiekklei kun je alles maken wat je wilt. Vazen, mokken, bakjes, beelden en zelfs bestek. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk, dat keramieken? Het woord keramiek komt van het Griekse ‘keramos’, wat drinkvat of aardewerkvat betekent. Het woord keramiek werd dan ook oorspronkelijk gebruikt voor voorwerpen die gemaakt werden van gebakken klei. Nu, duizenden jaren later, zie is er geen huis te bekennen waar géén keramiek in de kast staat.

Stap 1: De vorm erin

Je kunt met verschillende soorten klei aan de slag, maar de meest eenvoudige is de klei die zandkleurig opdroogt. Dit kun je bij speciale keramiek- of hobbywinkels kopen. Als je begint, snijd je een stuk van het kleiblok af en plaats je het op een daarvoor bedoelde ondergrond. Je doopt je handen steeds een klein beetje in water voordat je de klei aanraakt, zodat het zacht en kneedbaar wordt. Ga je de hoogte in, dan kun je meerdere repen keramiek op elkaar leggen en deze onderweg met elkaar verbinden. Maak je bekers of een vaas, let dan goed op of je ontwerp waterdicht is.

Stap 2: Puntjes op de i

Als je de juiste vorm hebt gevonden, dan kun je de klei een paar uur laten drogen. Het is dan een stuk harder, maar nog wel zacht genoeg om erin te boetseren. Nu kun je er vormpjes of andere creaties in maken. Zo kun je er bijvoorbeeld een blaadje in duwen, of met een dun stokje streepjes op trekken. Kies zelf wat je mooi vindt.

Stap 3: Het drogen

Ben je tevreden over je werk, laat het dan twee dagen drogen. Tot het zo hard is als steen. Pas op dat je het werk in dit stadium niet laat vallen. Vanaf nu is het breekbaar.

Stap 4: Afbakken

Om keramiek keihard te maken, moet het in de oven. Afbakken kun je niet in je eigen oven doen, omdat er speciale platen voor nodig zijn. Kijk op internet waar bij jou in de buurt een plek is waar je keramiek kunt laten afbakken. Dit gebeurt vaak per kilo, dus wacht even voordat je iets meer ontwerpen hebt gemaakt.

Klinkt dit als te veel werk? Met zelfdrogende boetseerklei kun je ook allerlei mooie dingen maken. Zoals deze kandelaars.

Stap 5: Glazuren

Als de klei is afgebakken, kun je door naar de finishing touch. Het glazuren! Er zijn talloze verschillende glazuuropties, waarvan de meest voorkomende poederglazuur is. Dit koop je op dezelfde plek als waar je de klei hebt gekocht. Maak de glazuur zoals op de verpakking staat en ga aan de slag.

Stap 6: Nog een keer afbakken

Omdat het glazuur moet uitharden, moet de creatie voor de laatste keer de keramiekoven in. Daarna is het werk bestand tegen water, vuil en gebruik. Voilà!

nog meer: wooninspiratie