Keep it safe: zo houd je barbecueën veilig

Eten in de buitenlucht, gekoelde drankjes en veel gezelligheid: er is bijna niets leuker dan de barbecue aansteken als de zon schijnt. Helaas kan het in sommige gevallen ook weleens misgaan. Een ongeluk zit in een klein hoekje en brandwonden of zelfs een brand kunnen dan het gevolg zijn. Met deze tips houd je het barbecueën veilig. 

barbecue veilig barbecueen tuin metamorfose weer verliefd op je huis buiten eten

Altijd doen

Er zijn verschillende soorten barbecues: met houtskool, op gas of elektrisch. Ze hebben in ieder geval een ding gemeen: ze kunnen alledrie een brand veroorzaken. Daarom is het altijd belangrijk om de barbecue in ieder geval op veilige afstand te zetten van groen en brandbare voorwerpen in de tuin. Houd kinderen en huisdieren ook bij de barbecue vandaan. 

Mocht het misgaan, zorg dan altijd dat je iets hebt om de boel te blussen. Een emmer water of zand bijvoorbeeld, of haal een brandblusser in huis. Dit kan sowieso geen kwaad. Zorg dat je beschermd bent tegen eventuele vonken en vetspetters door middel van een schort. Of kies voor bedekkende kleding die niet snel vlam vat. Gebruik vleestangen en ander barbecuegerei om het barbecueën makkelijk én veilig te houden.

LEES OOK
Hoe je de barbecue schoon krijgt voor het zomerseizoen

Op hete kolen

Als je een barbecue met houtskool of briketten hebt, zorg dan altijd dat je speciale aanmaakblokjes of aanmaakvloeistof gebruikt. Gebruik vooral geen benzine, petroleum of spiritus. Dit kan leiden tot onverwachte steekvlammen en die kunnen levensgevaarlijk zijn. Ben je uitgegeten en kan de barbecue uit? Zorg dan dat ie volledig afgekoeld is. Dek smeulende kolen eventueel af met zand. 

Gasbarbecue

Voor het gebruik van een gasbarbecue check je altijd de gasfles en de gasslang. Zeker als je ‘m na lange tijd weer eens gebruikt. Een gasfles kan namelijk over datum gaan. Daarnaast kan een gasslang, als deze oud wordt, gaatjes krijgen. Controleer dit met een emmer water. Gasslangen moeten om de vijf jaar vervangen worden.

Vervolgens zorg je ervoor dat de gasfles een stevige ondergrond heeft en niet kan omvallen. Draai bij gebruik pas de gasfles open als je de brander aansteekt. Anders kan er een grote steekvlam ontstaan.

LEES OOK
BBQ klaar? Grillen maar! Alle verschillende barbecues op een rij

Met een snoer

Iedereen weet dat water en elektriciteit niet zo goed samen gaan. Controleer dus of de elektrische barbecue goed droog is voordat je deze in het stopcontact steekt. Houd water ver uit de buurt en gebruik de barbecue niet als het regent. Zorg dat het snoer geen nekkenbreker is en zet ‘m op een veilige plek met eventueel een verlengsnoer. 

nog meer: wooninspiratie