Isoleren is zo gepiept!

Een goed geïsoleerd huis is een energiezuinig huis. En dat levert weer een flinke besparing op. Wist je dat je met het isoleren van je dak gemiddeld 650 euro per jaar kunt besparen? En met spouwmuurisolatie bespaar je 750 euro per jaar. Waar wacht je nog op? Aan de slag!

isoleren

Spouwmuur-wat?

Je kunt verschillende onderdelen van je huis isoleren. Hier een overzicht:

Dakisolatie – Via een ongeïsoleerd dak verdwijnt veel warmte. Je kunt dit goed zien wanneer het gesneeuwd heeft: een geïsoleerd dak is wit, een ongeïsoleerd dak is vrij van sneeuw. Je verliest een hoop warmte via het dak, zonde! Met platen van onder andere piepschuim of glas- of steenwol kan je dak eenvoudig geïsoleerd worden.

Spouwmuurisolatie – ‘Spouw’ is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van je woning. Via kleine gaatjes in de buitenmuur wordt isolatiemateriaal in de spouw gespoten. Spouwmuurisolatie is geschikt voor woningen gebouwd tussen 1930 en 1980. Oudere huizen hebben meestal geen spouwmuur, huizen van ná 1980 zijn vaak al geïsoleerd.

Vloerisolatie en kruipruimte-isolatie – Via de kruipruimte van je huis wordt een isolerende laag tegen aan de de onderkant van de vloer aangebracht. Dat kan onder andere met thermoskussens, platen van onder andere kurk en piepschuim, of gespoten PUR schuim.. Daardoor heb je geen last meer van koude voeten én de kachel kan een standje lager omdat er minder warmte verloren gaat.

Dubbel glas – Ook als ramen en kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn, kan dubbel glas of hoog rendement glas al rendabel zijn. Het rendement van HR++ isolatieglas is vergelijkbaar met een rente van zeven procent op een spaarrekening.

Groene tip:
Neem je hele woning onder de loep voordat je een onderdeel gaat (laten) isoleren. Een specialist van maatwerkadvies energiebesparing kan daarbij helpen.

Bron: PVC vloeren specialist

nog meer: wooninspiratie