Isolatiewaarde

Hoe goed een isolatiemateriaal isoleert, is te zien aan de isolatiewaarde. Deze waarde kan je helpen kiezen voor het juiste isolatiemateriaal. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar wij leggen het uit!

isolatiewaarde

Isoleren

Een goed geïsoleerd huis verliest minder warmte en is dus energiezuiniger. Je kunt je huis op diverse manieren isoleren van tochtstrips tot dubbel glas. Ga je de muren isoleren met bijvoorbeeld een spouwmuurisolatie dan komt daar isolatiemateriaal aan te pas. Maar welk materiaal kies je? Met de isolatiewaarde kun je berekenen hoe goed een materiaal isoleert. Maar er zijn nog meer dingen waar je rekening mee moet houden, zoals de milieubelasting. Lees daar meer over in het artikel over isolatiematerialen.

Isolatiewaarde

Op isolatiemateriaal of op de verpakking ervan staat meestal een getal dat de isolatiewaarde aangeeft. Deze isolatiewaarde hangt af van een aantal factoren. Het kan een handige indicatie zijn om te zien hoe goed een materiaal precies isoleert. Je kunt een isolatiewaarde berekenen voor een materiaal, maar ook voor een muur of huis. De minimaal verplichte isolatiewaarde van een nieuwbouw woning is sinds 1 april 2012 verhoogd naar Rc=5,0 in plaats van 3,5.

Isolatiewaarde berekenen

De isolatiewaarde berekenen is een vrij ingewikkeld verhaal. Gelukkig is dit bij veel materialen al voor je gedaan. De isolatiewaarden worden verdeeld in: laag, middel en hoog. Een isolatiewaarde wordt berekend aan de hand van de volgende waarden:

 

K-waarde
Deze waarde geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat door de kieren van buitenmuren, daken, vloeren en ramen van je huis. Een goed geïsoleerd huis verliest minder warmte en heeft dus een lagere K-waarde.

 

R-waarde
De R-waarde wordt voornamelijk gebruikt bij dubbel glas, muren, vloeren en daken. Deze waarde geeft het isolerend vermogen van het materiaal weer. Hoe hoger de waarde, hoe meer warmte het materiaal vasthoudt.

 

Rc-waarde
Veel producten bestaan niet uit maar één isolatielaag, maar uit meerdere isolatielagen. Elke laag heeft een eigen isolatiewaarde. De Rc-waarde is de totale isolatiewaarde van alle lagen bij elkaar, dus hoe hoger hoe beter het isoleert.

 

U-waarde
De u-waarde wordt bepaald door de soort en de dikte van het isolatiemateriaal van een specifieke muur, raam of dak. Het geeft aan hoeveel warmte door dat deel ontsnapt. Zo kun je dus zien of een muur goed geïsoleerd is of niet. Hoe lager, hoe beter.

 

Lambda-waarde
De lambda-waarde geeft de warmtegeleiding aan. Hoe lager de waarde, hoe minder warmte door het materiaal verloren gaat en hoe beter de isolatie. Deze waarde is voor elk materiaal bekend.

Isolatiematerialen

Er zijn ontzetten veel soorten isolatiematerialen. De een isoleert beter dan de ander en ook in prijs kunnen ze flink verschillen. Vergeet niet rekening te houden met het milieu, sommige materialen zijn namelijk niet erg milieuvriendelijk. Hieronder vind je van een aantal veelgebruikte isolatiematerialen de isolatiewaarde en de milieubelasting gebaseerd op spouwmuurisolatie (bron: houhetwarm.nl). Voor dakisolatie en vloerisolatie kunnen de waarden weer verschillen.

  • Steenwol: milieubelasting laag (NIBE 2a), isolatiewaarde middel (L-waarde 0,035), benodigde dikte 120 mm
  • Glaswol (platen): milieubelasting laag (NIBE 1a), isolatiewaarde middel (L-waarde 0,035), benodigde dikte 120 mm
  • Hennep: milieubelasting laag (NIBE onbekend), isolatiewaarde middel (L-waarde 0,040)
  • EPS platen: milieubelasting laag (NIBE 1c), isolatiewaarde middel (L-waarde 0,040), benodigde dikte 120
  • PUR (platen): milieubelasting laag (NIBE 2b), isolatiewaarde hoog (L-waarde 0,023), benodigde dikte 82
  • Steenwol (platen): milieubelasting laag (NIBE 2a), isolatiewaarde middel (L-waarde 0,035), benodigde dikte 120
  • Schapenwol: milieubelasting hoog (NIBE >7), isolatiewaarde middel (L-waarde 0,035), benodigde dikte 120

Huh, wat? Schapenwol heeft de hoogste milieubelasting en dat terwijl het een natuurlijk product is. Dat is natuurlijk best vreemd. Deze cijfers voor milieubelasting worden brekend door het NIBE en komen tot stand door uitgebreide studies. Het feit dat schapenwol zo hoog uitkomt, is waarschijnlijk doordat de productie veel energie kost en dus een hoge CO2 uitstoot veroorzaakt. Andere isolatiematerialen blijken dus een stuk duurzamer, maar of ze ook echt zo milieuvriendelijk zijn is de vraag.

Isoleren: aan de slag!

Welk isolatiemateriaal je kiest hang natuurlijk af van wat je wilt isoleren. Het best kun je je laten adviseren door een gecertificeerd isolatiebedrijf. Zij kunnen ook de isolatie voor je aanbrengen. Kies je voor spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie – of misschien wel allemaal?

Weten hoe jij meer weten over duurzaamheid? Lees hier meer. 

nog meer: wooninspiratie