4x vrouwelijke Belgische designers om in de gaten te houden

Who run the world? Girls. Ook in de interieurwereld staan heel wat vrouwen hun mannetje. Wij zochten 4 opkomende vrouwelijke designtalenten van eigen bodem die met hun ontwerpen stilaan de wereld veroveren.

Ariane Van Dievoet

Van meubel- tot interieurvormgeving en zelfs juweelontwerp, Ariane Van Dievoet, de vrouw achter Avandi, is een bezige bij. Haar roots liggen in onze Belgische hoofdstad, maar haar werk is intussen in heel internationale steden bekend. Dat hoeft niet te verwonderen, want ze volgde opleidingen in de UK en de USA en woont intussen al een tijdje in Brooklyn. Ariane lanceerde haar eerste collectie tijdens de Milan Design Week in 2014. Sindsdien wordt haar werk wereldwijd gesmaakt en tentoongesteld in metropolen als New York, Parijs en London.

Ons favoriete Avandi-item? De Candlestix.

Marina Bautier

Ook Marina Bautier leerde de kneepjes van het vak overzees. Zij studeerde aan de Bucks New University in de UK en richtte in 2003 haar eigen studio op in Brussel. Sinds 2013 runt de Brusselse ook haar eigen label ‘Bautier‘. Wat begon als een meubelcollectie groeide uit tot een volledige home collectie met o.a. hebbedingen en homewear. Die items zijn te verkrijgen in Marina’s winkel in hartje Brussel. Naast haar eigen ontwerpen vind je er ook een selectie items van andere lokale merken, gecureerd door Marina zelf. Om haar collecties op een unieke manier in de schijnwerpers te zetten, organiseert ze elke laatste vrijdag van de maand een lunch voor zo’n 20 personen waarop ze haar klanten kennis laat maken met haar (kook-) en designkunsten. Uniek!

Ons favoriete Bautier-item? De Wood Container.

Nathalie Dewez

Deze selfmade woman van eigen bodem werd in 2011 uitgeroepen tot Belgische ontwerper van het jaar, en terecht. Datzelfde jaar ontving ze trouwens ook de Design Pierre Bergé Foundation-prijs. Nathalie Dewez is een artiest met een eigenzinnige stijl en vernieuwende kijk op design, en dat vertaalt zich in haar ontwerpen. Zo wist ze al grote internationale klanten als Hermès, Habitat en De Castelli te overtuigen van haar kunnen. Haar sterkte is zonder twijfel haar zin voor het economisch gebruik van materialen. Haar ontwerpen zijn doorgaans eerder eenvoudig en bestaan uit relatief weinig elementen. Eenvoud siert, niet waar?

Ons favoriete Nathalie Dewez-item? De Moon Light.

Hendrikje en Marion van Carpet of Life

Voor het Gentse zussenduo Hendrikje en Marion startte in 2015 een boeiend project. Ze richtten hun eigen label Carpet of Life op, een uniek en vooral eerlijk designmerk. Het concept? Afgedankte kledingstukken omtoveren tot een uniek, persoonlijk tapijt. Dat doen ze niet zelf, maar besteden ze uit aan Marokkaanse vrouwen die met hart en ziel aan de tapijten werken. En dat – uiteraard – voor een eerlijke verloning. Chapeau!

Bron: 1. Avandi | 2. Stephanie De Smet | 3. Patricia Mathieu (links), Stijn Bollaert (rechts) | 4. Pam Kat (links), Sarah Van Looy (rechts)

nog meer: wooninspiratie