Dit zijn de meest gemaakte interieurfouten en zo voorkom je ze

Geen zorgen, we zullen je niet opzadelen met een waslijst aan interieur do’s en don’ts. Maar tips kunnen geen kwaad, toch? Want fouten maken doen we liever niet, zéker niet als het om ons interieur gaat. Dit zijn ze dan, de meest gemaakte interieurfouten én de manier waarop je ze voorkomt.

Meten is weten

Een goed begin is het halve werk. Wanneer je een nieuw huis betrekt, ga het dan niet meteen volproppen. Maak eerst een nauwkeurige plattegrond. Als je goed voor ogen hebt wat de afmetingen van je huis én je meubels zijn, is het makkelijker het interieur slim in te delen. Dus wacht even met het kopen van die ene o zo mooie bank, en kijk eerst naar wat de ruimte nodig heeft.

Alles tegen de muur aan

Deze mag niet ontbreken in het rijtje ‘meest gemaakte interieurfouten’. Het lijkt logisch om de bank, kasten, stoelen of zelfs eettafel tegen een muur aan te zetten. Maar dit maakt de ruimte al snel ongezellig. Zet bijvoorbeeld een bijzettafel in het midden of laat ruimte tussen de bank en de muur. De luchtigheid die daardoor ontstaat maakt de boel minder star en zorgt uiteindelijk voor een ruimtelijker gevoel.

Less is more

Deze gouden regel kennen we allemaal, maar toch is het een fout die er snel insluipt. Het gevaar zit hem in het feit dat accessoires sneller gekocht dan weggegooid zijn. Er komen er door de jaren steeds meer bij, terwijl ze nauwelijks de deur uitgaan. Het resultaat: een ophoping van prullen, waardoor je interieur rommelig oogt. De regel is: ga liever voor één groot object in plaats van meerdere kleine. Houd bijvoorbeeld eens per jaar een grote opruiming en berg een deel van je accessoires op. Door te wisselen raak je ook nooit uitgekeken op de items.

De juiste verlichting

Één woord: lichtplan. Verlichting wordt vaak vergeten tijdens de styling van een ruimte, waardoor er op het laatste moment nog hier en daar wat lampen worden neergezet. Maak deze fout niet door van te voren na te denken over een lichtplan.

Bekijk deze video om te leren hoe je een lichtplan voor praktische verlichting samenstelt.

Vergeet de muur niet

Leuk, al die meubels, maar vergeet de muur niet te gebruiken. Het is één van de interieurfouten die het vaakst wordt gemaakt: te lang wachten met het ophangen van kunst aan de muur. Want je hebt bijvoorbeeld ‘dat ene schilderij’ nog niet gevonden. Zoek meteen naar kunst en decoreer je muren, want pas dan is je interieur echt af!

nog meer: wooninspiratie