IKEA geeft textiel een tweede leven

IKEA werkt samen met stichting KICI om textiel een tweede leven te geven. De aankomende acht maanden staan er bij IKEA Duiven en Haarlem containers. Klanten kunnen in de containers kleding, handdoeken en beddengoed deponeren. Kleding die nog draagbaar is wordt gedoneerd aan goede doelen. Met het overgebleven textiel wil IKEA een limited edition collectie van gerecycled textiel ontwikkelen.

textiel

Textiel

Maar liefst 205 miljoen kilo textiel werd er vorig jaar door Nederlanders weggegooid. En daarvan werd 135 miljoen kilo verbrand. Wat natuurlijk ontzettend zonde is. Het is slecht voor het milieu en het textiel kan vaak nog hergebruikt worden. IKEA wil door de samenwerking met KICI klanten stimuleren hun textiel een tweede leven te geven.

Katoen is één van de belangrijkste grondstoffen van IKEA. Om katoen te produceren heeft de natuur het zwaar te voorduren. Er word intensief gebruik gemaakt van water, chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen. IKEA zet zich in om de katoenteelt wereldwijd te verbeteren. Better Cotton Initiative een onafhankelijke organisatie waar IKEA samen met het WNF oprichters van zijn. Ze hebben met deze organisatie al meer dan 100.000 boeren geholpen om het gebruik van water en chemische bestrijdingsmiddelen met gemiddeld 50% te verminderen. Niet alleen denken ze aan het milieu. Goede arbeidsomstandigheden waar het textiel wordt geproduceerd is van groot belang. UNICEF en Save the Children proberen kinderarbeid te bestrijden en te voorkomen. En het verbeteren van de positie van vrouwen. Leveranciers van IKEA moeten voldoen aan de gedragscode IWAY. Daarin staan regels op het gebied van milieu, sociale impact en arbeidsomstandigheden omschreven. Mooie pijlers waar IKEA zich op richt om zo iets te betekenen voor mens en milieu. Wat doe jij om mens en milieu te beschermen?

nog meer: wooninspiratie