Houd je huis en jezelf koel bij hoge temperaturen

Bij ons in België maken we al snel een vreugdedansje als het eindelijk warm weer is. Buiten is het heerlijk genieten en vieren we de zomer natuurlijk volop, maar binnenshuis kan de temperatuur wel héél hoog oplopen. Geen pretje dus, zo’n privésauna. Maar geen nood, ook al ben je niet gezegend met een oh zo verfrissende airco, met deze 10 zomer-geboden slaag ook jij erin om je huis én hoofd koel te houden tijdens hete zomerdagen.   

1. Verlucht enkel ’s morgens en ’s avonds

De hele dag je ramen open laten staan omdat dat ene windje misschién wel zou kunnen helpen, is geen goed idee. Op het verkeerde moment verluchten, maakt je huis namelijk nog warmer. Zet je ramen daarom enkel open als de zon niet meer recht binnenschijnt en als de temperatuur buiten al een stuk lager ligt dan binnen. Vooral ’s ochtends heeft dit dus het grootste effect. Zet dan ook niet één raam of deur open, maar altijd minstens twee tegenover elkaar. Zo kan je genieten van een fris briesje en kan de koele lucht doorstromen in je hele huis. Ook ’s nachts je raam open laten doet wonderen, maar hou ze overdag zeker dicht.

2. Beplant je tuin slim

Hoge en grote bomen planten is natuurlijk geen onmiddellijke oplossing voor al die warmte, maar je moet ergens beginnen! Een oplossing op lange termijn is het dus wel, én vooral een duurzame. Plant daarom een grote boom in je tuin die je huis en jezelf op termijn een koel laagje schaduw geeft.

3. Hou het donker

Om de koelte te bewaren, kan je je gordijnen of rolluiken sluiten, maar daarmee creëer je al snel een broeikaseffect. Je ruimtes in huis donker houden helpt in eerste instantie wel, maar een nog betere optie is om te investeren in een lichtkleurige buitenzonwering die de warme zonnestralen weerkaatst. Zo kan je de binnentemperatuur een stuk doen dalen.

4. Isoleer je muren en dak

Niet alleen in de winter, ook in de zomer is een goed geïsoleerd huis een echte redding. Waar het in de winter de koude buiten houdt, zorgt het er in de zomer voor dat ook de warmte niet kan binnendringen. Goede isolatie is dus in alle seizoenen een must, vooral bij oudere huizen die geen of slechte isolatie hebben. Niet-geïsoleerde muren en daken nemen de warmte namelijk vliegensvlug op. De investering waard!

5. Kook en eet buiten

De hitte van kookplaten, ovens of airfryers kunnen we er in hoge temperaturen zeker niet bijhebben. Als je binnenshuis kookt verhoogt dat de temperatuur namelijk nóg meer. Steek daarom liever de BBQ aan, maak een koude salade of kampeer eens in eigen tuin met een gasvuurtje. Dat scheelt weer enkele graden binnen. Én gezelliger kan niet, toch?

6. Schakel elektrische apparaten uit

Elektrische apparaten geven meer warmte af dan je denkt, zelfs als ze niet aan staan én in stand-by modus verkeren. Haal daarom de apparaten die je niet nodig hebt uit het stopcontact en doe zo weinig mogelijk lampen aan. Als je dit niet handig lijkt, kan je ook investeren in energiezuinige apparaten. Hoe minder het energieverbruik, hoe minder warmte het apparaat afgeeft. Gebruik grote apparaten zoals de wasmachine, droger of stofzuiger ook zo laat mogelijk op de avond om een nog hogere binnentemperatuur te vermijden.

7. Ga voor zomerproof beddengoed en interieur

Ook frisse lakens en een licht interieur kunnen de hitte al wat verminderen. Kies daarom voor katoenen of linnen dekbedovertrekken en geen polyester dat de warmte vasthoudt. Berg in je huis je plaids, spreien en decoratiekussens op, want dat doet de ruimte alleen nog maar warmer aanvoelen. Om ook in je interieur wat verkoeling te brengen, kan je je ruimte leuk decoreren met frisse kleuren zoals blauw, wit of lichtgroen. Meteen een strandgevoel! Die frisse zeebries denken we er dan maar bij…

8. Hang een vochtige doek voor je raam

Op het moment dat je je ramen eindelijk wagenwijd open kan zetten, kan je voor wat extra verkoeling een ijskoude, vochtige doek voor je raam hangen. Maak de handdoek nat in ijskoud water, wring hem goed uit en hang ‘m op met een wasknijper of touwtje. Heerlijk!

9. Koel de ventilatorlucht

Tijdens warme dagen is de ventilator natuurlijk onze beste vriend. Maar omdat de ventilator de warme lucht eigenlijk gewoon laat rondcirkelen, moet je er iets meer uithalen. Om er een eigengemaakte airco van te maken, kan je een aantal flessen water invriezen en die voor je ventilator zetten. Een kom vol met ijsblokjes werkt op dezelfde manier. Een frisse wind gegarandeerd!

10. Keep calm

En misschien nog het allerbelangrijkste: doe het rustig aan en drink veel water! Onderneem vooral geen zware inspanningen, zeker niet op het warmste moment van de dag. Kleed je luchtig aan in linnen of katoenen kleding en trakteer jezelf op véél verkoelende ijsjes. Ook frisse drankjes met munt en ijsblokjes in overvloed hebben een verkoelend effect. Als je nog steeds geen verfrissing voelt of gaat slapen in een snikhete slaapkamer, kan je je polsen en nek nat maken met ijskoud water, daar knap je zeker van op. Maar als we één raad kunnen meegeven: geniet! Die berg was of poetsbeurt kan nog wel eventjes wachten… Schol!

Bron beeld: styling Ozanne en Guillemine Mertens | fotografie Jonah Samyn | uit: ‘Een frisse start met vtwonen’, aflevering 7

nog meer: wooninspiratie