UPTON: Italiaans talent in Antwerpen

Gianfranco Van de Maele is een man van de wereld. Hij kreeg zijn gevoel voor smaken mee van zijn Italiaanse mama, maar deed nog meer ervaring op in sterrenzaken als ’t Zilte en La Cime in het Japanse Osaka. Wij lijsten 3 redenen op waarom een bezoek aan UPTON zeker de moeite waard is.

Exclusive meets simple

Zo omschrijft Gianfranco zijn eigen keuken. Hij probeert samen met zijn bescheiden team -ze staan met drie in de zaak- een losse sfeer te combineren met culinair genieten. Het menu bestaat uit enkele exclusieve gerechten, een gevolg van de ervaring die Gianfranco kon opdoen in Japan. Naast een Wagyu a5 grade Japan zijn er ook eenvoudigere gerechten zoals spaghetti en tortellini te verkrijgen. Tweemaandelijks proberen ze hun menu aan te passen. Een uitdaging, maar zeker de moeite waard voor hun (vaste) klanten.

Doordachte inrichting

Voor de inrichting van UPTON werkte Gianfranco samen met de binnenhuisarchitecte Maud Mullenders. Hij wilde een functionele ruimte zodat elk klein hoekje gebruikt werd. De keuken staat achteraan, de tafeltjes vooraan. Zo heb je meteen een buitengevoel, zeker wanneer ze de deuren wagenwijd openzetten in de zomer. Ze dachten zelfs na over het kleurenpalet. Van het toilet tot de bedrading van de hanglampen, de kleur groen staat overal centraal. In combinatie met andere strakke materialen geeft het een warme touch.

Pop-up

Onlangs reisde Gianfranco naar Italië, waar hij Mattia Trabetti van restaurant “The Craftsman” opnieuw ontmoette. Opnieuw, want ze werkten in het verleden al eens samen en dat zullen ze in juli opnieuw doen. Dan wordt UPTON voor één week omgetoverd tot een Italiaans walhalla. ’s Middags serveren ze een traditioneel Italiaanse lunch, maar ook ’s avonds laat Trabetti zijn magie werken op het viergangenmenu.

Als je in juli dan toch een tafeltje reserveert in de pop-up, kan je meteen genieten van hun nieuwe cosy terras. Daarvoor koos UPTON voor praktische, maar mooie materialen. Met hun zwarte, sierlijke stoelen hoopten ze te breken met het strakke interieur. Leuk weetje: de tafels zetten zich automatisch waterpas met vier poten op de grond. Nooit meer last van onhandige situaties dus!

Meer info via upton.be

Bron: Fotografie Dominic Fransen

nog meer: wooninspiratie