Heerlijk tafelen bij Kruidtuin in Gent

Sinds het Gentse circulatieplan is een avondje uit in de Arteveldestad een echt huzarenstukje. Als er dan een nieuw restaurant opent nét buiten het plan, krijgt het meteen een extra sterretje achter z’n naam. Gelukkig heeft Kruidtuin meer troeven dan enkel de ligging. Chef-kok Toon Deseyne (31) zweert bij verse ingrediënten, houdt van variatie en gaat creatief om met de klassiekers.

Terug naar…

School? Neen, al had Toon Deseyne op 1 september misschien ook eersteschooldagkriebels in z’n buik. Hij ging terug naar zijn fornuis. Het gloednieuwe fornuis in zijn gloednieuwe, eigen restaurant Kruidtuin. Zo voegt de jonge chef-kok nóg een must visit toe aan de Kortrijksesteenweg (we hadden het onlangs nog over buurman VERS). Vlakbij het stadscentrum, maar nét buiten het Gentse circulatieplan. Dat treft, want zo kan je zonder boete- en parkeerstress op bezoek komen.

Perfectionisme

Toon en zijn team zetten graag de puntjes op de i, dus organiseerden ze voor de grote opening een proefweek voor vrienden en collega’s uit andere horecazaken. Kruidtuin werd getest en goedgekeurd en was klaar voor de grote start. Het perfectionisme uit zich ook in de kaart; die is bewust klein gehouden. Een wisselend menu met drie voorgerechten en drie hoofdgerechten, want zo kan Toon – de enige chef in de keuken – genoeg aandacht besteden aan elk gerecht. Gezonde gerechten, met kruiden uit de eigen (kruid)tuin en veel variatie is de basis van de menukaart. Toon kookt creatief – een hoofdgerecht met koolvis op het vel gebakken, jus van geroosterde paprika, salsa van tomaat en dragon bijvoorbeeld – maar geeft ook graag een draai aan een oerklassieker op de kaart.

What’s in a name

Je wandelt binnen in een statig, oud herenhuis en je wordt vanaf de eerste stap meegenomen in de Kruidtuin-ervaring. Voorbij de deur, met een houten K-deurknop, loop je recht op Toons heiligdom: de keuken. Achteraan, voorbij de wijn-krijtwand en de bar (het heiligdom van sidekick Carmen) kom je in het eetgedeelte terecht. Een kruidige muurschildering trekt het thema door. Ga lekker zitten (je zit trouwens op oude kerkstoelen) en haal je misboekje, of nee je menukaart, achteraan uit je stoel. Kruidtuin heeft – hoe kan het ook anders – een kruidtuin. Achter het terras strekt zich een impressionante stadstuin uit waar Toon met veel liefde kruiden kweekt. Het restaurant heeft zijn naam dus niet gestolen.

Praktische info

Kortrijksesteenweg 27, 9000 Gent

Open op dinsdag t/m zaterdag van 12u tot 15u (keuken open tot 14u) en van 19u tot middernacht (keuken open tot 22u30).
Gesloten op zondag en maandag.

Dagje kuieren in Gent? Ontdek hier onze andere adresjes.

Foto’s: Isa Naeyaert

nog meer: wooninspiratie