Spoon: gezonde soepbar in Kortrijk

Op het mooiste pleintje van Kortrijk – het Jozef Vandaleplein – en in de schaduw van de Sint-Maartenskerk, staat ‘Spoon’. Het is het piepklein, schattig eethuisje van Sofie en Shaun. ‘Spoon’ is een soepbar die een gezonder alternatief wil aanbieden voor belegde broodjes.

Back to basics

Spoon staat voor snel, basic, gezond en betaalbaar lunchen. Sofie en Shaun maken elke dag 40 (!) liter soep en oneindig veel (zelfgedraaide) gehaktballetjes. In de winter bieden ze drie soorten soep aan, van mei tot september zijn er lekkere verse salades. Je kan ook kiezen voor een belegde speltboterham. Spoon kiest bewust voor speltbrood, want dat bevat minder gluten dan traditioneel brood en is ideaal voor mensen die op hun voeding letten. Ze denken dus aan je gezondheid, maar ook aan je portemonnee. Voor 6 à 8 euro eet je hier je buikje rond.

Gevarieerd publiek

In eerste instantie mikt Spoon op mensen die in Kortrijk werken en ’s middags een gezonde lunch willen eten. In het weekend ligt dat anders. Dan wordt hun eethuisje overspoeld door dagjesmensen die naar Kortrijk afzakken om te shoppen. Omdat er veel vraag naar was, biedt deze hotspot ook elke dag een veganistische suggestie aan.

Flamingo

Spoon is piepklein, maar de ruimte wordt bijzonder goed benut. Aan het raam kan je op een hoge kruk met zicht op het Jozef Vandaleplein van je soepje slurpen. Eén wand in de ruimte is behangen met een vrolijk flamingopapier. De combinatie van blank hout en fris wit maken de kleine ruimte luchtig. Je kan ook een plekje uitkiezen in de knusse kelder: een hip, underground verborgen pareltje.

Sofie en Shaun willen met hun soepbar het vergeten Jozef Vandaleplein doen heropleven. En daar slagen ze bijzonder goed in. Hun felgekleurde stoeltjes op het terras brengen leven in de brouwerij en lokken je naar binnen.

Praktisch

Soep, salades of broodjes: proeven doe je op het Jozef Vandaleplein 8 in Kortrijk.
Openingsuren: ma-za 10u30-17u.

Foto’s: Spoon | Tekst Isabelle Naeyaert

nog meer: wooninspiratie