Op (kerst)wandel door Gent

Wie wordt er nu niet gelukkig van al die Jingle Bells-muziek en fonkelende lichtjes? Duffel jezelf goed in en kom naar Gent om er de kerstsfeer op te snuiven en het perfecte kerstcadeautje te vinden. Na een ritje op het reuzenrad en een glaasje glühwein jingle je vrolijk terug naar huis.

Winterpop-up

Geen zin om de drukke winkelstraat te trotseren? Ga dan kerstshoppen bij deze leuke pop-up! Margaux organiseert en catert privé-feestjes met Atelier des Fêtes. Anna heeft haar eigen interieurwinkel White Interiors 49. Nu bundelen deze twee Italiaans-Gentse onderneemsters hun krachten in een kerstpop-up: DINE X DESIGN WEEKEND.

Liefhebbers van het goede leven moeten op 10 en 11 december in de Oude Houtlei 126 in Gent zijn (stekje van Atelier des Fêtes). Margaux en Anna ontvangen je er met open armen om het perfecte kerstcadeautje te vinden. Uniek, handgemaakt design, culinaire goodies, keramiek, Italiaanse artisanale producten, tableware, originele interieurobjecten,… Als je ’t hier niet vindt, dan vind je ’t nergens!
gent route kerst

Kuieren op de kerstmarkt

Goed ingeduffeld? Begin je kerstwandeling dan aan het Gravensteen. Van 17 december tot 8 januari wordt het omgetoverd tot een Winterwonderkasteel. De hele site is dan sfeervol verlicht en versierd. Van 26 tot 30 december loopt er ook een verhalenfestival, met aperitiefconcerten inclusief klassieke muziek om 11u en vertelsessies van 15u tot 17u. Het Winterwonderkasteel is op vrijdag, zaterdag en tijdens de hele kerstvakantie open tot 22u.

Ho ho hongerig? Dan is je volgende halte het Sint-Veerleplein. De kerstchalets hebben er plaatsgemaakt voor foodtrucks.

Daarna op naar de Korenmarkt! Het grootste mobiele reuzenrad van Europa was hier vorig jaar de blikvanger. En dit jaar is dat gelukkig niet anders. Op de hoek van de Korenmarkt en Klein Turkije staat het impressionante Roue de Paris. Trotseer je hoogtevrees en neem een selfie op 55 meter hoogte.

Op glad ijs

Gent denkt ook aan de allerkleinsten. Vanaf 21 december wordt de Sint-Niklaaskerk omgetoverd tot het Land van W’ijs. Een winterwonderdorp met ijslandschap, leuke doe-spelletjes en het Huis van de Kerstman. Het hoogtepunt van al die kinderpret vindt plaats op het Sint-Baafsplein: daar kunnen ze een ritje maken op een gigantische kerstboom.

De Sapin Magique is maar liefst 15 meter hoog en laat de kinderen in zijn kerstballen een rondje doen voor de kathedraal.

Beleef je eigen Disney on ice-moment onder de stadshal. Zoals elk jaar zorgt Mr. Termont hier voor 600 m² schaatsplezier. Vorig jaar speelde de wind de schaatsers parten, daarom staat er nu een statige rij bomen om de wind tegen te houden. Naast de grote piste is er ook een mini-baan van 100 m² voor de allerkleinsten. Tip: laat je niet overdonderen door die razendsnelle showbeesten op de baan. Traag is dik oké!

Praktisch
Van 9 december 2016 tot 8 januari 2017
Alle dagen open
Vanaf 5 jaar
Prijs € 7

De lekkerste chocolademelk

Tijd voor een chocolicious break! Ga je ijspegeltjes opwarmen bij chocoladebar Mayana in de Sint-Pietersnieuwstraat 99. Ze serveren een uitgebreid gamma aan chocolademelk, bereid met cacao van lokale boeren. Open van maandag tot donderdag van 8u tot middernacht. Vrijdag open van 8u tot 18u. Zaterdag en zondag gesloten.

Goede voornemens

Aah daar zijn ze weer: die goede voornemens. Een nieuw jaar is voor veel mensen een keerpunt. Om meer te gaan sporten bijvoorbeeld. Voel je je geïnspireerd door de twinkelende lichtjes van de Leiestad? Schrijf je dan meteen in voor de Midwinternachtrun op 18 december en ontdek Gent by night samen met honderden andere sportievelingen in kerstkostuum. Vree wijs!

Vuurwerk

Het middernachtvuurwerk op 31 december mag je gewoon niet missen. Zoek een plekje uit aan Portus Ganda om het spektakel vanop de eerste rij te zien.

Bron: Tekst Isabelle Naeyaert

nog meer: wooninspiratie