De leukste kerstmarkten van België en Nederland

December, dat is jezelf helemaal onderdompelen in die fijne kerstsfeer. Onze favoriete manier om dat te doen is met een heerlijk warme chocolademelk in de hand de beste kerstmarkten af te struinen, op zoek naar de origineelste cadeautjes. Wij stellen je onze aanraders voor België én Nederland voor!

Hasselt

De mooiste kerstmarkt van België blaast dit jaar 10 kaarsjes uit, en dat laten ze niet onopgemerkt voorbij gaan. Zeven weken lang kan je tijdens Winterland genieten van de betoverende kerstsfeer. Ondertussen kan je uitrusten met een hapje en een drankje in de verschillende lounges. Wie meer actie wenst kan terecht op de winterse kermis vol spannende attracties of op de overdekte schaatsbaan. Voor ieder wat wils, en dus zeker een bezoekje waard. Wie weet loop je er de Kerstman wel tegen het lijf…

Winterland loopt nog tot 7 januari op het Kolonel Dusartplein in Hasselt. Meer info kan je hier vinden.

Valkenburg

Dat de kerstmarkt van Valkenburg is opgenomen in de CNN top 10 is niet zonder reden. De hele stad wordt namelijk omgetoverd tot een prachtig kerstparadijs. Uniek zijn de 2 kerstmarkten die plaatsvinden in de grotten onder de stad – de Fluweelengrot en de Gemeentegrot. In het MergelRijk laat je je onderdompelen in een miniatuur kerstwereld. Smul daarna van een heerlijke warme chocolademelk op het Walramplein en geef er je ogen de kost tijdens de magische Christmas Parade.

Je kan van de kerstsfeer in Valkenburg genieten tot 7 januari. Je vindt er verschillende activiteiten verspreid doorheen de stad. Meer info lees je hier.

Leuven

De Leuvense kerstmarkt aan het Sint-Donatuspark staat gelijk aan authenticiteit. Tussen de kraampjes van ambachtslui uit verschillende landen, die originele juweeltjes en versiering verkopen, kan je ook pauzeren voor een artisanale pannenkoek, wafel of ander lekkers bij een van de vele eetkraampjes. Uniek is ook de Provençaalse kerstmarkt, waar het even voelt alsof je Kerstmis in het dromerige Zuid-Frankrijk viert. Speciaal voor de 30ste editie is er de hele kerstperiode ‘Ladeuze on Ice’, waar je kan schaatsen, een ritje maken op het reuzenrad of van de ijsglijbaan zoeven op het bekendste plein van Leuven.

De Leuvense kerstmarkt loopt van 7 december tot 20 december. Voor meer praktische info kan je op de website terecht.

Dordrecht

Voor de grootste kerstmarkt van Nederland moet je in Dordrecht zijn. De historische binnenstad vormt het decor voor een 2,5 km lange route aan kerstkraampjes. De ideale manier dus om de kerstsfeer op te snuiven en leuke cadeautjes te scoren. Wie al zijn cadeautjes heeft verzameld kan zijn schaatskunsten laten zien op de grote schaatsbaan. Liever iets rustigers? Geniet van livemuziek vanop de muzikale winterterrassen of van theaterperformances in intieme setting.

Om van de kerstsfeer in Dordrecht te genieten heb je niet veel tijd, ze loopt namelijk maar van 15 tot 17 december. Op de website vind je meer info.

Brussel

De grootste kerstmarkt van België strijkt neer in Brussel. De prachtig verlichte gebouwen in het oude centrum vormen de perfecte achtergrond voor een gezellige kerstmarkt met meer dan 200 kraampjes. Dé aandachtstrekker is het reuzenrad dat verlicht is met 18.000 lichtjes. Blijf je liever op de grond? Aan de voet van het reuzenrad kan je je uitleven op de grote schaatsbaan. Wie het graag wat rustiger houdt kan zijn ogen en oren de kost geven tijdens de klank- en lichtshows. Gezelligheid troef dus!

De kerstmarkt in Brussel loopt nog tot 31 december. Meer info over de activiteiten vind je hier.

Maastricht

‘Magisch Maastricht’, een betere naam voor deze kerstmarkt bestaat niet. De steevast sfeervolle stad wordt in december omgetoverd tot een magische kerstwereld, compleet met sprookjesachtig reuzenrad en grote schaatsbaan. De kerstman zal er zijn intrek nemen in zijn Finse huisje. In zijn schatkamer vind je de beste cadeautjes. Wie even wil bekomen van al het moois kan uitrusten bij het spiegelpaleis. Daar worden verschillende muziekprogramma’s en kunstexposities opgevoerd. Kunst en cultuur worden tijdens ‘Magisch Maastricht’ dus nog gezelliger.

De hele decembermaand kan je naar de Maastrichtse kerstmarkt trekken. Op de website kan je terecht voor meer praktische info.

Foto: Magisch Maastricht

nog meer: wooninspiratie