Last-minute kerstcadeautjes: 4x tips voor foodies

Er bestaan twee types mensen tijdens de feestdagen: de voorbereide shopper die netjes op tijd alle kerstcadeautjes koopt en de uitsteller die aan de vooravond van Kerstmis een lichte paniekaanval krijgt. Vooral die laatste categorie willen we nu een hart onder de riem steken. Ontdek hier leuke hotspots waar je het perfecte last-minute cadeautje scoort voor die foodie in je familie.

Bloch x Café Theatre

Bloch is back. Bij Gentenaren gaat onmiddellijk een nostalgisch belletje rinkelen. Bloch was een charmante bakkerij/tearoom op de hoek van de Veldstraat waar het altijd afgeladen vol zat. In 2008 sloot de winkel – tot grote spijt van menig Gentse zoetekauw – definitief de deuren. In 2016 reïncarneerde Bloch in de vorm van een foodtruck en nu strijken ze ook neer in het überstijlvolle Café Theatre.

Voor wie? Voor nostalgische Gentenaren en al wie het water in de mond krijgt van een bolus, pain à la Grecque of een kaasrol.

Wat? Boulangerie Bloch en Café Theatre slaan de handen in elkaar. De statige toog van restaurant en bar Café Theatre wordt overdag ingenomen door broden, croissants, quiches en pizza’s. Kom hier uitgebreid ontbijten of neem een lekkernij mee on the go, nestel je ’s middags voor de lunch of kom in de namiddag een pateeke eten.

Leuk extraatje: Bakkerij by day, cocktailbar by night. Tot 18 uur proef je hier de lekkere viennoiserie, daarna wordt de ruimte omgetoverd tot een cocktailbar.

Praktisch: Van maandag tot en met zaterdag kan je in CaféTheatre de bakkerij van Bloch vinden. Tussen 8u tot 18u ben je hier welkom voor een ontbijt in stijl, een lunch of klein gebak, maar ook om jouw favoriete Bloch-product te kopen.

Onder de kerstboom: Laat een mandje vullen met lekkernijen of leg een cadeaubon onder de kerstboom.

Standard

Voor wie? Als je een gewone pizza té zwaar op de maag vindt, is de zuurdesempizza van Standard meer spek voor jouw bek. Het deeg is licht verteerbaar en suikervrij.

Wat? De vernieuwde Antwerpse PAKT-site is een smeltkroes van start-ups en creatieve bedrijven. De zuurdesempizzeria Standard is daar eentje van. De ingrediënten voor de pizza’s komen vanop het dak van PAKT. Daar loopt een stadslandbouwproject op de daken van de oude, industriële gebouwen. Las je eerder al ons hotspot-artikel over deze unieke pizzeria.

Leuk extraatje: 17u is apero’clock bij Standard en dan serveren ze free fingerfood. Af en toe organiseren ze workshops waar je de leer van het zuurdesemdeeg zélf onder de knie kan krijgen.

Praktisch: PAKT-site, Regine beerplein 1, Antwerpen ( 50 meter van The Jane in het Groen Kwartier). Elke weekdag van 12u tot 14u en vanaf 17u tot… Zaterdag en zondag vanaf 17u…

Onder de kerstboom: Leg een cadeaubon onder de kerstboom of schrijf je secret santa in voor een zuurdesemworkshop.

Pain Pidou

Voor wie? Voor zoetekauwen en croissantkenners met een oog voor kwaliteit en vakmanschap.

Wat? Pain Pidou is een gezellige ‘koude’ bakkerij annex brunch- en lunchadresje. ‘Koud’, omdat ze in de bakkerij zelf niet bakken. Al het lekkers komt van de gerenommeerde Antwerpse bakkerij Dellafaille. Pain Pidou liet zich inspireren door concepten uit Londen, Los Angeles en Parijs, waar bakkerijen dikwijls méér zijn dan een plaats om je dagelijkse brood te bestellen. Op het menu staan de klassiekers van een kwaliteitsvolle bakkerij zoals verse croissants, dagvers brood (ook glutenvrij, spelt en zuurdesem) en heerlijke patisserie.

Leuk extraatje: Die zoetekauw in jouw familie licht helemaal op van een cadeaubon van Pain Pidou onder de kerstboom, maar je kan ook meteen leuke (en vooral lekkere) producten kopen in het kleine boetiekje. Vul een mandje met Francis Coppola-wijn, huiskoffie ‘Café Capital’, huisgemaakte speculaas, biologische olijfolie of artisanale kruiden.

Praktisch: Je ontdekt Pain Pidou in de Kruishofstraat 136 in Antwerpen. Open van maandag tot vrijdag van 7u30 tot 18u en zaterdag en zondag van 7u30 tot 15u. Dinsdag gesloten.

Onder de kerstboom: Laat een mandje vullen met lekkernijen of reserveer een kerstbrunch.

Biestro H-Eat

Voor wie? Voor levensgenieters met een oog voor detail.

Wat? H-eat is een biestro. Da’s een bistro met een hoekje af. Uitbaters Koen De Smet, Ellen Nijs en Glenn De Cock kleuren namelijk graag buiten de lijntjes. Ze stoppen klassieke gerechten in een hip jasje. En ook hun interieur springt kleurrijk in het oog.

Look & feel: Als je binnenwandelt bij H-eat vallen de kleurrijke cementtegels meteen op. Aan de tafels staan houten schoolstoelen. De grote, glazen lampen zorgen voor een kleurinjectie. ‘Gezellig’ is het eerste wat in je opkomt. Zowel de gevel als de binnenmuren werden deels met verweerd hout bekleed. In de halfopen keuken zijn chef-koks Koen en Glenn druk in de weer.

Leuk extraatje: Chef-koks Koen en Glenn zijn naar eigen zeggen echte tegenpolen. Dat resulteert gelukkig in ongelooflijk lekkere bereidingen.

Praktisch: Hingensesteenweg 48, 2880 Bornem. Dinsdag tot vrijdag open van 12u tot 14u30 en van 18u tot 21u30. Zaterdag van 18u tot 21u30. Zondag gesloten.

Onder de kerstboom: Geef een cadeaubon of trakteer je secret santa op een lekker etentje.

Tekst en foto’s 1, 2 en 4: Isa Naeyaert | foto 3: Gringo’s Design

nog meer: wooninspiratie