Gent: 3x Japanse ramenbars voor op ons lijstje

De Japanse keuken is populairder dan ooit en ook Gent springt mee op de kar. De laatste maanden openden drie ramenbars hun deuren. Ze proberen alledrie de Japanse culinaire traditie eer aan te doen, maar tegelijkertijd ook naar hun hand te zetten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Golden Gai (@golden_gai_gent) op

Golden Gai

Golden Gai is de ramenbar van Laura Dekeyser en ex-Jigger’s cocktailmasters Jesse den Dulk en Robin Vande Lanotte. De zaak is hun manier om een ode te brengen aan Japan. Dat doen ze wel op hun eigen unieke manier: met lokale alternatieven voor de Japanse ingrediënten. Alles laten overvliegen vindt het trio net iets te decadent. Het resultaat is een fusion tussen de klassieke ramentraditie en de beste ingrediënten van eigen bodem: bloem voor de noedels van een molen in Aalter, zeewier uit de Noordzee, shiitakes van het stadslandbouwinitiatief Pad en Stoel… Hun kleurrijk houten barmeubel lieten ze ontwerpen door het Gentse collectief Onbetaalbaar. Opvallend Japans artwork en zachtroze op de muren maakt het plaatje compleet. Leuk weetje: Golden Gai verwijst naar een broeierig cafédistrict in Tokio.

Praktische info: Dampoortstraat 11, 9000 Gent – meer info via goldengai.be

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Shibui Gent (@shibuigent) op

Shibui

Shibui is de pop-up ramenbar van Yves Kerckhoffs en Giuseppi Gruwez in het hippe bedrijvencentrum WATT The Firms. De heren wonnen een pop-upwedstrijd van WATT The Food en mogen tot 30 april dampende kommen ramen serveren aan de Gentenaren. Yves en Giuseppi willen zo dicht mogelijk bij het idee van de echte Japanse ramenbar blijven: snel, betaalbaar en met een onvoorwaardelijke liefde voor de inhoud van de kom. Alles wordt zelf gemaakt met verse producten van hoge kwaliteit. Ze kozen voor een sober, industrieel interieur met roze neonverlichting. De zwarte tafels, houten stoelen en het Japanse minimalisme zorgden voor de finishing touch! Leuk weetje: Shibui betekent ‘prachtig in al zijn eenvoud’.

Praktische info: Nieuwewandeling 62, 9000 Gent – meer info via shibuigent.com

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Zuru Zuru Ramen (@zuruzururamen) op

Zuru Zuru Ramen

Nick Hofman liet de IT-wereld achter om zich op zijn passie te storten: Japan. Meer specifiek Japanse noedels of ramen. Hij trok naar Yokohama en volgde een intensieve opleiding bij Japanse culinaire grootmeesters. Met zijn kennis richtte hij in Gent Zuru Zuru Ramen op. Nick heeft geen geheimen. Hij serveert de noedels vanuit een open keuken.  Er hangt een warme en intieme sfeer, zoals in een echte noedelbar in Yokohama. Op de muur prijkt een kleurrijk, Japans tafereel van illustrator Jarat. Leuk weetje: Zuru Zuru” is de Japanse beschrijving voor het slurpende geluid bij het eten van noedels.

Praktische info: Kortrijksesteenweg 110, 9000 Gent – meer info via ZuruZuruRamen.be

Ramen Heads

Kan je maar niet genoeg krijgen van die Japanse noedels? Kijk dan zeker eens naar de documentaire Ramen Heads van regisseur Koki Shigeno. Hij toont ons de keuken van ramenchef Tomita Osamu, die alles op alles zet om zijn gasten de beste ramen voor te schotelen. Met bloed, zweet en tranen transformeert de chef een gerecht dat oorspronkelijk voor de arbeidersklasse was, als een echt culinair genot.

Tekst: Isa Naeyaert

nog meer: wooninspiratie