Eten in maritieme sfeer bij Fiskeskur in Antwerpen

Met Fiskeskur heeft het Antwerpse Eilandje er een authentiek visrestaurant in pure maritieme sfeer bij. Place to be: het oude douanegebouw aan de dokken en de oude haven.

Vissershutje

Het Antwerpse Eilandje is sinds kort een gloednieuw, uniek plekje rijker. Nikolaj Kodval -die ook z’n schouders zette onder de restaurantconcepten Fiskebar, Østerbar en Bar Noord- opende er vorige maand samen met Sen Kulanthaivelu visrestaurant Fiskeskur (Deens voor ‘vissershutje’). Met het Museum Aan de Stroom en het Red Star Line Museum op een boogscheut, sluit Fiskeskur naadloos aan bij de maritieme sfeer van het Eilandje. Hier kun je terecht voor dagverse gerechten waarbij de zee centraal staat. Het menu varieert elke dat tot week, al naargelang oogst van de lokale boeren en de vangst van de dag.

Alleen op open vuur

Fiskeskur heeft 200 zitplaatsen en je kunt er niet reserveren. Een bewuste keuze, want de uitbaters gaat volop voor een ongedwongen, casual sfeer met betaalbare gerechten. Nikolaj is immers geboren en getogen in Denemarken. De pure en eerlijke tradities van de Scandinavische keuken draagt hij dus hoog in het vaandel. In Fiskeskur gaat hij back to basics: er wordt enkel gekookt op open vuren en in een houtoven. Terwijl je dus alvast sipt van een lekker drankje, kun je via de open keuken centraal in het restaurant meevolgen hoe jouw gerecht bereid wordt.

Douanebalie wordt toog

Het oude douanegebouw van de haven doet dienst als prachtig decor voor Fiskeskur. Voor het interieur werden dan ook zoveel mogelijk originele elementen behouden. De voormalige loketten werden omgebouwd tot eetplaatsen, bestellen doe je dan weer aan de oude balie. Verder kozen de uitbaters voor een sober, robuust interieur met natuurlijke tinten en stoere, ruwe materialen. Buiten kun je in de verwarmde tent ook nog eens rustig genieten van een uniek zicht op de Schelde.

Praktische info

Kattendijkdok-Oostkaai 20b, 2000 Antwerpen. Meer info via fiskeskur.be.

Foto’s: Sander Buijs

nog meer: wooninspiratie