Buurtwinkel Epicerie Le Bon in Sint-Genesius-Rode

Buurtwinkels zijn in! Gerund door kleine zelfstandigen met veel voeling voor lokale producten; zo hebben we ‘t graag. Sint-Genesius-Rode is ook zo’n buurtwinkel rijker: Épicerie Le Bon.

Korte keten

In de Rue de Hameau 177 baten Gilles en Coralie (Coco voor de vrienden), twee Rodenaars, samen met Antoine een buurtwinkel uit. De opening van deze biologisch geïnspireerde buurtwinkel is meer dan een slimme business move: het belichaamt de levensfilosofie van de initiatiefnemers.

De korte keten, het feit dat alle producten met respect voor zijn makers en het milieu zorgvuldig worden uitgekozen, de oprechte vriendelijkheid,… Allemaal zaken die de levensvisie van Gilles en Coco weerspiegelen. Terwijl de twee zich vooral bezighouden met het managen van de winkel en het persoonlijke contact met de klanten, vind je Antoine terug in het veld in Overijse. Daar focust hij zich op de teelt van fruit, groenten en kruiden op een hectare akker.

Duurzaam én Belgisch

De buurtwinkel zelf wordt als biologisch bestempeld, en de eigenaars en werknemers zetten zelf ook steeds het lokale, artisanale aspect en de korte keten voorop. Om alles zo lokaal mogelijk te laten verlopen, werken Gilles en Coco samen met verschillende onafhankelijke leveranciers uit eigen land.

  • De bakkerij Maison Barat in Ukkel, uitgebaat door een Bretonse bakker die in België woont en elke dag vers brood levert.
  • Het fruit en de groenten worden gekweekt bij een bio-coöperatieve in Sombreffe.
  • De taarten en quiches komen van Maison Noirhomme, een onafhankelijke leverancier uit Henegouwen.
  • Wat hygiëne betreft, kan je er de Brusselse “Savons de la couronne” terugvinden. Deze artisanale en biologische zepen kregen het Nature & Progrès-certificaat.
  • Alle cosmetica is onderdeel van het Bobone-gamma, met 100% natuurlijke producten die in een huis in de Vlaamse Ardennen gemaakt worden.
  • De bloemiste Acanthe (Ukkel) zorgt voor een wekelijkse levering van bloemen.
  • De wijnen en oliën zijn afkomstig van Click Organic, een importeur van bioproducten die zich in Nevele vlakbij Gent bevindt.
  • De winkel biedt ook aromatische kruiden aan die met de hand geplukt werden, pasta’s gemaakt op basis van oeroude recepten, een selectie lokale bieren,…

Binnenkort zal er ook zelfgemaakte en biologische granola in de rekken liggen, die ook nog eens glutenvrij én 100% Belgisch is.

Interactie

Naast het biologische aspect en de korte keten, ligt ook een goede service aan de basis van de nieuwe buurtwinkel. Klanten die houden van een babbeltje kunnen genieten van een kop koffie in de koffiehoek. Met Épicerie Le Bon willen Gilles en Coco vooral de interactie tussen Rodenaars bevorderen.

Praktisch

Gehuchtstraat 177, 1640 Sint-Genesius-Rode

Dinsdag tot zaterdag: 8u-13u en 14u-18u30, zondag: 8u-12u

Tekst en foto’s: Isa Naeyaert

nog meer: wooninspiratie