De Krook: stadsbibliotheek met prachtig uitzicht

De oude skyline van Gent is niet meer. Sinds begin maart prijkt er tussen de drie torens (Sint-Niklaaskerk, Belfort en de Sint-Baafskathedraal) en de boekentoren, een nieuw oriëntatiepunt: De Krook. Twintig jaar geleden gepland als concertzaal, en uiteindelijk uitgedraaid als stadsbibliotheek.

 

Balkon op de stad

‘De Krook’ is Gents voor de bocht of de kraak in De Schelde die naast de stadsbibliotheek loopt. Het gebouw, een ontwerp van Spaanse en Gentse architecten, is een opeenstapeling van staal en beton. Het is een knipoog naar de oude stapelhuizen langs het water tijdens de Middeleeuwen. Dat was ook het uitgangspunt van het ontwerp: gestapelde balkons die uitkijken op de stad.

Als je langs het Zuid passeert, zie je maar de helft van De Krook: de vier bovengrondse verdiepingen die op elkaar gestapeld zijn. Via het voorplein stap je binnen in het gelijkvloers. De architecten zien deze etage als een verlengstuk van de stad. Op het gelijkvloers zijn de kranten en tijdschriften samengebracht. Deze zone loopt uit op een leescafé met terras. Hieronder bevinden zich nog twee etages. Het kleurenpalet van beton en staal binnen in De Krook is vrij monotoon. De architecten wilden dan ook de boeken en de bezoekers voor een kleurinjectie laten zorgen.

Bib van de toekomst

De Krook wil een digitale bibliotheek zijn, een bib van de toekomst. Zo kan je over jouw uitgeleende boek leuke weetjes opvragen. Je kan bijvoorbeeld zien of het boek vaak door jongeren of door oudere mensen gelezen wordt. Een boek dat terug ingediend wordt, komt meteen op een transportband terecht en wordt rechtstreeks met een lift naar beneden gebracht. Het systeem kent de eindbestemming van de boeken zodat de medewerkers ze enkel nog van een karretje moeten halen. Technologisch vernuft! De Krook is trouwens veel meer dan een verzameling boeken alleen. In het gebouw vind je ook een café, experimentele labo’s van Universiteit Gent, radiostudio’s van Urgent.fm en een studiezaal.

To be continued

De Krook krijgt er in 2020 nog een verlengstukje bij: het Wintercircus. Het eerste stenen circus van Gent dateert uit 1885 en grenst vlak aan De Krook. Sogent kocht het historisch gebouw in 2005 om het met respect voor het verleden te renoveren en te herbestemmen. Het nieuwe Wintercircus wordt in de eerste plaats een tentoonstellingsruimte, maar er komt ook een ondergrondse concertzaal voor 500 personen, een café en een dakrestaurant.

Praktisch

De Krook, Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent
Open van ma – woe, vrij – zat van 10u tot 19u. Donderdag geopend tot 21u.

Foto 2: Michiel Devijver | Tekst Isabelle Naeyaert

nog meer: wooninspiratie