5x de lekkerste Italiaanse restaurants

De Italiaanse regisseur en filmmaker Federico Fellini zei ooit dat ‘life a combination of magic and pasta’ is. Wij kunnen dat alleen maar beamen. Breng een bezoekje aan onze 5 favoriete pasta-adresjes en proef de magie.

L’Osteria Romana in Brussel

‘De beste pasta carbonara van Brussel’. Wat een statement. Eentje die Chef Filippo La Vecchia van L’Osteria Romana in Brussel gewoon durft te maken. Meer nog: hij geeft zelfs de ingrediënten van zijn stokpaardje prijs. Pasta, biologische eieren van de kippen van Marans, pecorino romano, varkenswangen van Amatrice en een zwarte peper mix. Meer heeft hij niet nodig. Als je’t ons vraagt, mag hij ‘een stevige dosis rock-’n-roll’ ook nog aan de ingrediëntenlijst toevoegen.

Het rockstergehalte van de chef staat dan weer in fel contrast met de belle-époquestijl, de hoge plafonds en het interieur dat recht uit een antiekzaak lijkt te komen, van het restaurant.

Praktisch
Legrandlaan 11, 1000 Brussel
Open van maandag tot vrijdag van 12u tot 14u30 en van 19u tot 23u, zaterdag van 19u tot 23u.

Meer info via www.osteriaromana.be

Mio Posto – Osteria Popolare in Luik

Schuif de zware, velours gordijnen aan de voordeur opzij en wandel regelrecht de gezelligheid binnen. Ruik je de Italiaanse zon al? De granieten bar nodigt meteen uit om een goed glas Montepulciano te bestellen.

Als je de kaart openslaat, zie je het al meteen. Ongecompliceerd en met een vleugje humor (de gerechten zijn vernoemd naar films en videogames): zo hebben we het graag. De pasta ragú met kalfsvlees en salie is een echte aanrader. Als je nog een gaatje vindt, bestel je samen nog een tiramisu om te delen.

Praktisch
Rue Souverain Pont 29, 4000 Luik
Open op dinsdag en woensdag van 18u tot 23u45, donderdag en vrijdag van 12u tot 14u en van 18u tot 23u45, zaterdag van 12u tot 15u en van 18u tot 23u45. Zondag en maandag gesloten.

Meer info via facebook.com/miopostoliege/

Per Bacco in Gent

Of vrij vertaald: oh my god! Dat gevoel willen uitbaters Michele, Claudio en Jeroen hun gasten bezorgen. Als je aan een bordje huisbereide ravioli met ricotta, spinazie, salieboter en pompoen begint, vliegen de per bacco’s gegarandeerd in het rond.

De zaak is trouwens drieledig: een osteria, een negozio (een winkel met een ruim assortiment aan van uit Italië geïmporteerde ingrediënten) en een degustazione of degustatieruimte.

Praktisch
Sint-Jakobsnieuwsstraat 56, 9000 Gent
Open van donderdag tot en met zondag van 12u tot 14u en van 18u30 tot 21u30. Maandag tot woensdag gesloten.

Meer info via www.perbacco.be

Daroco in Parijs

Watertandend lekker, prijselijk en rechttoe-rechtaan Italiaans. Daarvoor sturen we je naar Parijs. Dat vind je uiteraard ook bij ons, maar Daroco is zo’n trattoria die je gewoon moét bezocht hebben. En wat is er romantischer dan een tripje naar Parijs, nietwaar?

Waar waren we gebleven? Oh dolce Daroco! Spiegelplafonds, turquoise velours, de obers in hun Bretoense strepentruitjes (een knipoog naar de vroegere Jean Paul Gauthier-boetiek in het pand) … Alles klopt. En dan hebben we het zelfs nog niet over de gerechten gehad. Vier pasta’s staan er op de kaart. Niet meer, niet minder. Pure, heerlijke, spijt-dat-het-al-op-is-gerechtjes.

Praktisch
6 rue Vivienne, 75002 Parijs
Elke dag open van 12u ’s middags tot 12u ’s nachts.

Meer info via www.daroco.fr

Pici in Antwerpen

Een bordje tagliatelle con burro e funghi met rijkelijke schilfers tartufo fresco erbovenop en het was liefde bij de eerste hap bij Pici. Sinds april vorig jaar staat dit pastarestaurantje op de Dageraadplaats bovenaan onze lijst met lievelingsadresjes. Vooral omwille van de kraakverse pasta (die sensueel uit de pastamachine middenin het restaurant komt geschuifeld), de biologische groenten en kruiden en de ongecompliceerde, kleine menukaart (een achttal pasta fresca en daarmee basta). Maar de lichtheid (van het interieur) en het breath of fresh air-gehalte van Pici doen ons ook overstag gaan. Je leest het, we zijn lyrisch. Breng je valentijntje hier gewoon mee naartoe.

Praktisch
Dageraadplaats 13, 2018 Antwerpen
Open van maandag tot donderdag van 12u tot 14u en van 17u30 tot 21u30, vrijdag 12u tot 14u en van 17u tot 22u, zaterdag van 17u tot 22u en zondag doorlopend van 12u30 tot 20u30.

Meer info via www.pastapici.be

Tekst Isa Naeyaert

nog meer: wooninspiratie