Citytrip in eigen land: Sint-Niklaas

Het hoeft niet altijd Brussel of Antwerpen te zijn. Ook de kleinere steden in ons land zijn een citytrip meer dan waard. Pak je koffer richting Oost-vlaanderen en hou halt in ‘Sinnekloas’.

ARCK Sint-Niklaas

arck sint-niklaas

ARCK Sint-Niklaas

ARCK Sint-Niklaas

Slapen

Net buiten Sint-Niklaas vind je B&B ARCK van interieurarchitecte Nele Vercauteren. Een designparel midden in het groen. Licht en lucht zijn de hoofdrolspelers in het inspirerende interieur. Nele en haar man Bas Wauman – ook architect – kozen voor een mix van vintage, hedendaags design met Scandinavische en Japanse invloeden en Belgische ontwerpen.

In de B&B bevinden zich drie ‘Architectenkamers’. In Kamer Doorzicht straalt de zon letterlijk door de kamer heen. Je geniet van het uitzicht op de Paardenpolder. De inrichting van de kamer is dan ook een knipoog naar de natuur en al wat groen is. Kamer Uitzicht heeft een uitzicht om U tegen te zeggen. De inrichting van deze kamer is heel puur. De Japanse meubels zorgen voor een warm geheel. In Kamer Inzicht kom je tot rust. De inrichting is heel intiem met gebruik van natuurlijke materialen.

Tip: maak zeker gebruik van de fietsen om het rivierenlandschap te ontdekken. Nele en Bas helpen je graag om een geschikte wandel- en fietsroute te kiezen.

Na een (fiets)tocht in de natuur kan je snuisteren in de architectuurbibliotheek of een glas drinken in de ‘honesty bar’. ’s Ochtends geniet je in de ontbijtruimte van een uitgebreid ontbijt met ambachtelijk brood, huisbereide confituren, eieren van eigen kippen en verse koffie en thee. Bas en Nele zweren bij biologische ingrediënten die afkomstig zijn van plaatselijke handelaars.

Info: Kaaistraat 23, 9140 Tielrode.

cremerie francois

cremerie françois Sint-Niklaas

Ijsjes eten

Op je tocht door Sint-Niklaas moét je even stoppen bij Cremerie François. Dat klinkt nogal pushy, maar dit ijssalon werd al drie keer verkozen tot beste van ons land. De moeite waard dus! Het ijs smaakt goddelijk en één hap doet je gegarandeerd terugkeren. Vooral het vanille-ijs is gelauwerd: smeuïg, zacht en perfect zoet.

Info: ma en di 12-23u, vr 12-24u, za 12-24u, zo 12u-23u. Ankerstraat 34, 9100 Sint-Niklaas.

 soep Sint-Niklaas

Soep&Zoet Sint-Niklaas

Soep&Zoet Sint-Niklaas

Soep&Zoet - Sint-Niklaas

Lunchen

Lunchen doe je bij Soep & Zoet in de Stationsstraat: een soepbar met een zoete nasmaak. De naam doet het al vermoeden: hier eet je soep. Elke dag serveren Eva Van Osselaer en haar moeder Anniek Baert, verse soep gemaakt van glutenvrije bouillon. De ingrediënten zijn afhankelijk van het marktaanbod. De oerklassieker, tomatensoep met balletjes, staat elke dag op het menu. Alle soepen worden geserveerd met tarwerijk boerenbrood en gezouten boerenboter.

Na de soep is het tijd voor zoet: ambachtelijke koekjes of zelfgemaakte taarten zoals tiramisutaart, driedubbele chocoladetaart of kaastaart met speculaas en rood fruit. Soep & Zoet combineert de gezelligheid van een huiskamer met retro stoelen, sanseveria’s en kleurrijke accenten.

Info: wo-vr 9u30u-15u, za 9u30-18u, zo 9u30u-15u. Stationsstraat 16, 9100 Sint-Niklaas.

Verbeke Sint-Niklaas

Doen

Meer dan twintigduizend vierkante meter overdekte ruimtes op een terrein van 12 ha: Verbeke Foundation is de grootste (én spectaculairste) kunstsite in België. Naast een permanente collectie van collages en assemblages uit de 20ste eeuw, zijn er jaarlijks ook twee tijdelijke tentoonstellingen. Zo kan je er tot eind oktober de ‘Strandbeesten’ van de Nederlandse kunstenaar Theo Jansen bewonderen. Het zijn reusachtige skeletten gemaakt van pvc-buizen en plastic flessen die autonoom kunnen stappen door de wind. Speciaal voor de expo werd een groot strand aangelegd.

Praktische info: do-zo 11-18u. Westakker, 9190 Kemzeke (ten noorden van Sint-Niklaas).

Ook leuk: kuier door de vernieuwde Stationsstraat of ga bij slecht weer een dagje shoppen in het Waasland Shopping Center. Het winkelcomplex heeft een oppervlakte van 45.000 m².

nog meer: wooninspiratie