7x winterbars in Vlaanderen

Na de zomerbars maken de winterbars furore. Waar ze in de zomermaanden zorgen voor een zonovergoten vakantiegevoel, zorgen ze in de winter voor dat gemoedelijke après-ski-sfeertje. De glühwein, sfeerlichtjes en jodelklanken zitten daar misschien voor iets tussen. Wij selecteerden onze 7 favorieten.

Zebrawoods

Wat? Zebrawoods is meer dan een winterbar. Noem het gerust een winterfestival. De tent op het middenplein van de Gentse Zebrastraat werd omgetoverd tot een overdekt bos.

Look & feel? IJsland meets Gent. De wintertent op het binnenplein is het hart van deze winterpop-up. De inkleding is warm en Scandinavisch getint met boomstronken en schapenvachten.

Food & drinks? De Gentse cateraar Coeur Catering zorgt voor stomende drankjes en hartige gerechten zoals wintersoep, een parmentier-ovenschotel of een ragout.

Leuk extraatje? De (betalende) winterconcerten van grote namen zoals Gabriel Rios, Admiral Freebee, Tout Va Bien en School is cool. Info en tickets via de website.

Praktisch? Zebrawoods opent elke avond om 19u haar deuren. De concerten starten om 20u30 stipt. Tot en met 7 januari. Zebrastraat 32/001, 9000 Gent.

MOOSE winterbar

Wat? Voor het derde jaar op rij organiseert de Hasseltse Club Versuz MOOSE Winterbar. Deze winterse pop-up brengt de gezelligheid van de Oostenrijkse Alpen naar Antwerpen en Hasselt.

Look & feel? Een massief houten chalet die recht uit Oostenrijk lijkt geplukt. Nestel je op de met dierenhuiden beklede zitbanken terwijl de après-skiklassiekers uit de boxen galmen.

Food & drinks? Almdudler, een glaasje jenever of toch liever een Gin & Tonic? Ook de drankkaart is helemaal winterproof. Van donderdag tot zaterdag dragen de bartenders zelfs traditionele ‘dirndls’ en lederhosen. 

Praktisch? MOOSE Winterbar Hasselt: Trichterheideweg 3500 Hasselt, van donderdag tot zaterdag vanaf 17u. MOOSE Winterbar Antwerpen: Aspen Bocadero, Waagnatie, Rijnkaai 150 Antwerpen. Tot en met 20 januari.

Aspen Bocadero

Wat? Geen budget om te gaan skiën? Aspen Bocadero geeft je alleszins het gevoel dat je in een mondain skioord bent terechtgekomen. De Antwerpse Waagnatie wordt voor de zesde keer op rij omgetoverd tot een prachtig miniatuur-skidorp.

Look & feel? Gesofisticeerd. Denk: statige haardvuren, schapenvachten, kleurrijke kussens en grote canvas tenten.

Food & drinks? Je kan hier niet alleen iets drinken, maar ook een hapje eten. Op het menu staat typische winterkost: hutsepot met spek, wildragout of Zwiebelrostbraten van de grill (malse biefstuk). Voor 28,50 euro per persoon kan je genieten van het ‘Aspen Buffet à volonté’.

Leuk extraatje? Regelmatig vinden er speciale events plaats zoals yogasessies en salsa-avonden. De winterbar heeft ook een eigen overdekte ijspiste, waar je voor 15 euro een uur lang curling kan doen (soort petanque op het ijs).

Praktisch? Apen Bocadero staat indoor in de Waagnatie, Rijnkaai 150, Antwerpen. Tot en met 20 januari 2018. Open van dinsdag tot en met zaterdag vanaf 16u. Toegang en parking gratis.

Winterstraat De Koninck

Wat? De binnenstraat van de Antwerpse Stadsbrouwerij De Koninck kreeg een winterse make-over. Op de brouwerijsite vind je ook verschillende stielmannen: een chocolatier, een kaasaffineur, een fietswinkel,… Perfect voor last-minute feestcadeautjes.

Look & feel? Het is nog altijd een brouwerij, maar nu komen ook niet-bierliefhebbers aan hun trekken. De brouwers maakten het lekker gezellig met rijen kerstbomen, guirlandes en veel lichtjes.

Food & drinks? Een biertje uiteraard. Probeer een van de De Koninck-bieren in de bar.

Leuk extraatje? Tijdens de Warmste Week van Studio Brussel wordt De Winterstraat de Allerwarmste straat. De crowlers (XL-blikken) die je op de site en bij de stielmannen vindt, fungeren als ‘spaarpot’. Voor elke verkochte crowler geeft De Koninck twee euro aan het goede doel.

Praktisch? Tot en met 21 januari blijft de binnenstraat in een winterstemming. Dagelijkse open (behalve op maandag) van 10u tot 18u. Op zaterdag tot 22u. Mechelsesteenweg 291, Antwerpen.

Winterlounge Vetur

Wat? Vetur (het IJslandse woord voor winter) is een initiatief van Kortrijkzanen Lukas Beke en Chris Sanchez. Ze gingen de mosterd voor hun pop-upbar halen bij de Coppa Club Tower Hill in Londen.

Look & feel? Vetur lijkt wel de winterbar van de toekomst. De halve bol uit kunstof en staal heeft een hoog futuristisch gehalte en doet tegelijk ook denken aan een iglo. De perfecte winterbar voor een designstad als Kortrijk dus. Het warme interieur staat in contrast met het koele exterieur: veel hout, boomstammen, schapenvachten, fleecedekens, kussens en sfeervolle verlichting.

Food & drinks? Lukas en Chris organiseren regelmatig een winterbarbecue en je kan er brunchen op zondag. Vetur heeft geen eigen keuken, maar werkt samen met cateraar Parazaar. Er staat ook een foodtruck op het terrein en je kan een picknickmand bestellen.

Leuk extraatje? Er worden toneelvoorstellingen en optredens van akoestische coverbands georganiseerd. Maar je kan hier ook een privé-evenement houden.

Praktisch? Winterbar Vetur is open tot eind januari, telkens van donderdag tot en met zondag, van 11u tot 22u. Op zondag vanaf 10u als er brunch is. Tijdens de kerstvakantie is Vetur elke dag open. Meer info ontdek je op de Facebookpagina. Budda Beach, IJzerkaai 8500 Kortrijk.

Lazy Jack the winter edition

Wat? In de schaduw van het MAS en het nieuwe Havenhuis ligt sinds deze zomer het belevingsconcept Lazy Jack. Tijdens de wintermaanden krijgt Lazy Jack een warm, winters jasje.

Look & feel? Lazy Jack bevindt zich in een oude, industriële loods. Het gebouw kreeg in een totale make-over, maar het stoere karakter werd behouden dankzij het gebruik van ruw hout en roestig staal. De overvloed aan planten en de kussens met kleurrijke, etnische prints zorgen voor een streepje kleur. Tijdens het eindejaar krijgt de loods een winterse make-over met pelsen dekentjes en houtkacheltjes.

Food & drinks? De zomerse cocktails maken plaats voor glühwein en geroosterde marshmallows. Maar je kan bij Lazy Jack ook lekker uitgebreid eten. De Antwerpse slager De Laet & Van Haver neemt de catering op zich. Denk aan gezellige sharing plates vol charcuterie, stoofpotjes of een lekkere ragout.

Leuk extraatje? Op de agenda staan leuke evenementen zoals culinaire workshops, shopavonden en zondagse brunchen.

Praktisch? Kattendijkdok Oostkaai 22a, Antwerpen. Maandag tot woensdag gesloten, donderdag en vrijdag van 16u tot 23u, zaterdag en zondag, vanaf 14u tot 23u. Reserveren kan via de website.

Wintergaston

Wat? Ontsnap aan de kerstdrukte in de Gentse binnenstad en klim naar de bovenste verdieping van de oude Galvestonfabriek. Wintergaston trakteert je op een impressionant uitzicht, een gastronomisch diner en een hartverwarmende wintercockail.

Look & feel? Buiten is het panorama op de historische skyline van Gent de blikvanger, binnen blenden klassiek en vintage naadloos in elkaar.

Food & drinks? Wintergaston is een gastronomische winterbar. Denk aan: carpaccio van hinde, gebakken kippenlevertjes met roerei en zwarte truffel, fazant fine champagne, ragout van everzwijn, vegetarische moussaka met Pas de Rouge van het Gentse Hinkelspel en Crêpe Suzette met mandarijntjes en vers gedraaid vanille-ijs. Frisse culinaire interpretaties van winterse klassiekers.

Leuk extraatje? De pop-up pakt binnen uit met de grootste kerstboom van Gent. Je kan Wintergaston overdag ook huren voor privé- of bedrijfsevents.

Praktisch? Wintergaston is er tot en met 7 januari en opent ’s avonds de deuren van dinsdag tot en met zaterdag. De keuken is open van 18u tot 22u. Op zondag is Gaston overdag open van 12u tot 16u. Reserveren doe je via www.gaston-gent.be. Hurstweg 8, 9000 Gent.

Tekst en foto’s: Isa Naeyaert, foto 3: Martimax, foto 7: Ingrid Hofstra

nog meer: wooninspiratie