4x Mexicaanse vibes bij deze hotspots

We durven het bijna niet luidop zeggen, maar de zomer is écht voorbij. De terrasstoelen worden opgeborgen en de parasols gaan onherroepelijk dicht. Heb je de komende maanden last van een winterdip, maar geen budget om er overzees wat aan te doen? Dan kunnen deze Mexicaanse adresjes wat zon in je hart brengen. ¡Arriba, arriba!

Palenque

Palenque is een mercadito, een conceptstore waar je Latijns-Amerikaanse spirits zoals rum, Pisco en Mezcal kan kopen, maar ook unieke artisanias. Qué? Dat zijn eerlijke, handgemaakte spulletjes zoals handtassen, keramiek, sjaals, hangmatten of lederwaren.

Look & feel

Palenque ademt Latijns-Amerika: de bieren en wijntjes, de cocktails, maar ook het interieur. Denk: drukke, kleurrijke prints, plantenweelde en gezellige nestelhoekjes.

¡Salud!

Laat die ‘gezondheid’ of ‘santé’ achterwege en toost in thema met een overtuigende ¡Salud! In je hand hou je een van de Latijns-Amerikaanse specialiteiten. Op de kaart staan niet enkel spirits, maar ook andere heerlijkheden van het continent: bier, wijn, de klassieke cocktails, maar ook meer inventieve mixen met een focus op Rum en Mezcal.

Leuk extraatje

Wil jij die Mexicaanse vibe meenemen naar huis? Dat kan. Kies een flesje van jouw favoriete spirit uit en neem het mee naar huis. Oké het is nog vroeg, maar: (kerst)cadeautip!

Praktisch

Serpentstraat 28, 9000 Gent. Open van donderdag tot en met maandag van 16u tot middernacht. Gesloten op dinsdag en woensdag. Meer info op de website.

Villa Loco

In het VTM-programma ‘Mijn pop-uprestaurant’ baatte Miette Dierickx samen met Willem Vankrunkelsven een Mexicaans tacorestaurant uit: ‘Jalapeño Loco’. Na het programma was het Mexicaanse vuur in Miette nog steeds niet geblust en startte ze met ‘Villa Loco’: een Mexicaanse pop-up cocktailbar.

Look & feel

Een Mexicaanse cocktailbar in het oude gemeentehuis van Eindhout (Laakdal)? Dat klinkt een beetje loco. En zo werd de pop-upbar van Miette geboren. De jonge onderneemster gaf het gebouw een tropische make-over met een bonte mix van stoelen, planten, tafeltjes, bloemen, vaasjes en tapijten.

Food & drinks

Cocktails, cocktails en euh… cocktails. Miette focust vooral op tequila en mezcal van goede kwaliteit. Klassieke cocktails (genre: mojito, cuba libre) krijgen ook een Mexicaanse twist. Hier ligt het grote verschil met ‘Jalapeño Loco’ waar de grote focus op taco’s lag. Miette kiest in Villa Loco enkel voor kleine hongerstillers.

Leuk extraatje

Villa Loco is de voorbode van een ondernemerswedstrijd in Laakdal. Na Miette kunnen jonge ondernemers een jaar lang het oude gemeentehuis inpalmen met hun creatief project. Voor Miette is Villa Loco ondertussen het uitgelezen testproject. Als deze pop-up een succes wordt, wil ze hier in de toekomst op verder bouwen.

Praktisch

Villa Loco is open tot eind oktober. Woensdag en donderdag van 17u tot middernacht. Vrijdag en zaterdag van 17u tot 1u. Zondag van 13u tot 22u.

Supermercado

Hola supermercado! Tijdens je citytrip door Rotterdam is deze Latijns-Amerikaanse cocktailbar/restaurant/club een absolute must. Supermercado ligt vlakbij de hippe Witte de Withstraat, één van de leukste straatjes in de Maasstad.

Look & feel

Hallo Pinterestwaardig interieur! Een witte tegelmuur, cactussen, rieten stoeltjes en kleurrijke kreten op de muur: het interieur doet denken aan een Latijns-Amerikaanse cantina.

Food & drinks

Een Argentijnse ribeye, Mexicaanse taco’s of een Peruaanse ceviche? Het vlees wordt hier allemaal bereid op een houtskoolgrill. Tip: probeer zeker de zoete aardappelfrietjes. Naast een swingende keuken beschikt Supermercado ook over een geweldige cocktailbar. De bartenders serveren een breed scala aan cocktails, van klassiekers als de Margarita tot de beruchte Pornstar Martini. Staat je favoriet niet op de kaart? Vraag het gewoon!

Leuk extraatje

In de kelder van Supermercado is er ook een Superdisco. Hasta Pronto!

Praktisch

Schiedamsevest 91, Rotterdam. Bij Supermercado kun je elke dag terecht voor een hapje en drankje. Van maandag tot en met donderdag van 12u tot 1u, op vrijdag en zaterdag van 12u tot 2u en op zondag van 12u tot 1 u. De keuken is van zondag tot en met donderdag geopend tot 23u en op vrijdag en zaterdag tot middernacht.

Tranquilo

Tranquilo is de eerste taqueria van België, so let’s taco ‘bout it. Ondernemers Hans Gebruers en Sam Dudha houden van het less is more-principe. Kwaliteit primeert voor hen boven kwantiteit. Daarom wordt hun Mexican streetfood in de open keuken voor je neus klaargemaakt. Ze hebben niks te verbergen en alles is kraakvers. Muy bueno!

Look & feel

Hans en Sam haalden de mosterd voor hun interieur bij een Mexicaanse cantina. De muur en de toog werden gemaakt van verroeste golfplaten; lekker ruw. Grof hout, felle kleuren en gekleurde terrasstoelen schreeuwen Mexico(oooo). Alles is met de hand gemaakt of werd gerecycleerd.

Food & drinks

Quesadilla’s, nacho’s, taco’s,… Het Mexican streetfood wordt vers en snel bereid in de open keuken. Hier kom je niet alleen voor het eten; neem ook zeker een kijkje op de tequila- en mezcalkaart of de cocktailkaart. Ben je een nieuwkomer in de Mexicaanse cuisine? Probeer het Tranquilo-menu dan eens uit en laat je verrassen.

Een leuk extraatje

Je kan de margarita’s hier in slushy vorm krijgen.

Praktisch

Dageraadplaats 21, 2018 Antwerpen. Geopend van woensdag tot en met zaterdag van 17u30 tot 1u. Op zondag vanaf 16u. Check ook de site.

Tekst & foto’s: Isa Naeyaert

nog meer: wooninspiratie