Het inrichten van een L-vormige woonkamer

Een mooie indeling van de woonkamer is niet alleen een kwestie van smaak, maar ook van slim omgaan met de afmetingen en vorm van de ruimte. Want daar heb je het nu eenmaal mee te doen. Dus heb je plannen om de woonkamer helemaal om te gooien? Bepaal dan eerst de vorm van de kamer en zet dan pas de volgende stappen. Met deze tips kun jij ook een L-vormige woonkamer inrichten.

vtwonen weer verliefd op je huis | aflevering 11 seizoen 13 | stylist Fietje in Haarlem | L-vormige woonkamer inrichten

Woonkamer met L-vorm

Waarschijnlijk kun je je wel een voorstelling maken van de L-vorm, maar we leggen het nog even uit. Meestal gaat het om een doorzonwoonkamer – vaak met open keuken – waar je aan beide zijden ramen hebt, maar door de knik geen zicht hebt op de hele ruimte. Daar kun je natuurlijk alle kanten mee op, maar je zit vaak wel aan een bepaalde indeling vast. Reden te meer om goed na te denken over welke functies je wilt laten terugkomen in de woonkamer en of je het graag één geheel wilt laten zijn of de hoek juist wilt afschermen en gebruiken als bijvoorbeeld een werkkamer of speelplek.

LEES OOK:
Casco huis? Zo deel je ‘m in in 17 stappen

Een geheel maken

Wil je dat de hele woonkamer een geheel vormt en alle functies zoveel mogelijk bij elkaar brengen? Kies dan voor één soort vloer, ook als de kamer overloopt in de keuken. Een praktische vloer heeft dan misschien de voorkeur, denk aan een gietvoer, tegels of pvc. Of kies voor voor een houten vloer met een gelakte afwerking, zodat ie tegen een stootje en morsen kan.

Een andere manier om de woonkamer te laten samensmelten is de lange wand dezelfde kleur of behang te geven. Zo blijft de sfeer in beide delen van de woonkamer hetzelfde. Dit doe je bijvoorbeeld ook door het terug laten komen van hetzelfde vloerkleed of lampen uit dezelfde serie.

Apart en toch samen

Wil je de hoek in de L-vormige woonkamer bombarderen tot thuiswerkplek, een ik-wil-niet-gestoord-worden-hoek of speelparadijs voor de kinderen? Dan is het van belang dat die andere functie ook duidelijk is door de kleuren en materialen aan te passen en zo een nis te maken waarin het extra gezellig of juist prikkelvrij is. Wil je de hoek niet alleen optisch, maar ook echt afschermen, dan is een kast als roomdivider ideaal. Of kies voor een groene divider van een paar flinke kamerplanten.

De ideale indeling

Bij het inrichten van een L-vormige woonkamer is er niet één ideale indeling, die is namelijk helemaal afhankelijk van hoe jij het liefste woont. Is het zitgedeelte voor jou en het gezin het belangrijkste, zorg er dan voor dat de zetel en fauteuils in het grootste gedeelte van de L-vorm staan. Wanneer je de rug van de zetel of stoelen richting het eetgedeelte zet, dan sluit je het zitgedeelte ook echt af. Dit geeft een geborgen gevoel, vooral als je een flinke woonkamer hebt, maar het kan de ruimte ook kleiner maken. Wil je juist zoveel mogelijk contact tussen de zit- en eetplek? Dan zet je de zetel wel richting de eettafel.

Ben jij of je huisgenoot het liefst in de keuken te vinden en is een grote eettafel waaraan je graag mensen ontvangt dé plek in huis? Reserveer de grootste ruimte dan voor een royale tafel en schuif het zitgedeelte richting de korte zijde.

nog meer: wooninspiratie