Hergebruiken

Weggooien is vaak zonde, daarom kun je je afval beter een twee leven gevel. Je kunt waarschijnlijk meer hergebruiken dan je denkt! Bijvoorbeeld oude meubels, kleding en zelfs plastic flessen. Is hergebruik geen optie? Kijk dan of iets gerecycled kan worden.

hergebruiken

Wat is het?

Hergebruiken is iets anders dan recyclen. Bij hergebruik wordt het product – of een onderdeel ervan – in dezelfde vorm opnieuw gebruikt. Bij recycling wordt een afvalstof omgezet in een nieuw product. Je kunt een product hergebruiken door een nieuwe eigenaar te zoeken (via de kringloopwinkel bijvoorbeeld) of door het zelf op te knappen. Ook kun je het upcyclen tot een nieuw of beter product. Met een beetje creativiteit kun je soms meer dan je denkt! Een product kan op de volgende manieren hergebruikt worden.

  • Hervullen: een lege verpakking weer vullen, zoals bij een statiegeldfles
  • Hergebruik van het gehele voorwerp: bijvoorbeeld door tweedehands verkoop of door het weg te geven aan een goed doel
  • Reconditionering: het product wordt schoongemaakt en opgeknapt waardoor het weer bruikbaar is
  • Retrofit: het product krijgt een update waardoor het weer bruikbaar is
  • Hergebruik van een onderdeel voor een vergelijkbare toepassing in een ander apparaat of constructie
  • Hergebruik van een onderdeel voor een heel ander doel zonder dat het hoeft te worden omgesmolten (soms ook upcycling genoemd)

Kleding hergebruiken

Oude kleding kan op diverse manieren worden hergebruikt. Als het nog mooi is kun je het naar een kringloop- of vintagewinkel brengen. Is de kleding iets minder mooi? Dan kun je het inleveren bij de inzamelcontainers van goede doelen. De kleding die nog bruikbaar is brengen zij naar de mensen die het het meest nodig hebben – de rest wordt gerecycled. Natuurlijk kun je ook zelf creatief aan de slag met oude kleding. Als er iets stuk is, zoals een rits of een scheur, kun je het misschien nog maken. Is dat geen optie? Dan kun je de stof misschien gebruiken voor een nieuw kledingstuk of bijvoorbeeld een kussenhoes. Probeer zo veel mogelijk kleding opnieuw te gebruiken en zo min mogelijk nieuwe kleding te kopen. Het produceren van kleding is namelijk ontzettend slecht voor het milieu en gebeurt meestal niet onder de beste omstandigheden.

Hergebruik materialen

Er zijn allerlei materialen die hergebruikt kunnen worden. Hout is misschien wel het makkelijkst opnieuw te gebruiken. Tegenwoordig zien we bijvoorbeeld steeds vaker dat meubels worden gemaakt van sloophout. Ook oude bakstenen of stukken beton kunnen opnieuw worden gebruikt, bijvoorbeeld in een schanskorf als afscheiding in de tuin. Wanneer iets wordt gesloopt kan men dat op een manier doen waardoor de materialen zo goed mogelijk behouden blijven. Op die manier wordt hergebruik ervan makkelijker.

Afval hergebruiken

Naast materialen en kleding heb je vast nog veel meer soorten afval. Veel daarvan kun je hergebruiken. Oude meubelen kun je naar een kringloopwinkel brengen of je kunt ze (laten) opknappen. Soms kun je ze upcyclen tot iets anders. GFT-afval kun je composteren en zo hergebruiken in je tuin. Ook is het belangrijk dat je flessen waar statiegeld op zit ook daadwerkelijk inlevert. Op die manier kunnen ze opnieuw gevuld worden. Flessen waarop geen statiegeld zit kun je voor van alles gebruiken, maak er bijvoorbeeld bloempotjes van. Afval dat je niet kunt hergebruiken kan in de meeste gevallen gerecycled worden, daarom is afval scheiden ook zo belangrijk.

Water hergebruiken

Veel mensen vergeten dat ook water hergebruikt kan worden. Zo kunnen we regenwater opvangen in een regenton en zo gebruiken om de planten water te geven tijdens droge perioden. Ook bestaan er duurzame watersystemen die water hergebruiken om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen. Op deze manier kan veel water bespaart worden.

Zo zie je maar dat er van alles hergebruikt kan worden in huis. Probeer zelf eens op te letten wat je allemaal weggooit en of je er misschien nog iets mee kunt doen. Gaat dat niet, probeer het dan te laten recyclen.

nog meer: wooninspiratie