Handige trucs voor meer ruimte in huis

Het ene vloeroppervlak is het andere niet, dat weet iedereen die ooit in een slim ingedeeld klein huis is geweest of een juist onhandig ingedeelde grote woning. Soms is een andere indeling al genoeg om vele meters gebruiksruimte te winnen. En zo doe je dat: handige trucs voor meer ruimte in huis

Meer ruimte in huis

Tegen de wand

Een vaste wandbank langs de eettafel in een smalle eetkamer bespaart al snel 80-90 cm omloopruimte. Daardoor heb je ineens plaats voor een wat grotere tafel, zonder verlies van zitplekken. Berglades eronder voor spullen die je niet vaak nodig hebt, zijn in feite onzichtbare kastruimte.

Op een plateau

Datzelfde geldt voor een plateaubed in een kleine slaapkamer. Uitrijdbare berglades eronder zijn een prima garderobe-, boeken- of linnenkast. Het voorkomt dat je een kamervullende garderobekast moet neerzetten.

Ideale walk-in closet

Daarover gesproken: zo’n klassieke voor-zijkamer die te klein is voor meer dan een babybed of een bureau, is de ideale walk-in closet.

LEES OOK
Op de centimeter: alles over bewegingsruimte in huis

Meer ruimte in huis boven je hoofd

Al eens gedacht aan meer ruimte boven je hoofd? In een woonkamer die door de verhoudingen donker, laag of benauwd overkomt, kun je mogelijk een deel van het plafond naar boven toe laten uitbreken, afhankelijk van wat er boven zit. Is dat bijvoorbeeld een verder ongebruikte vliering, dan kunnen de balken zichtbaar worden gemaakt, waarna de rest van het dak opnieuw kan worden geïsoleerd en afgetimmerd. Laag frisse witte verf erover en het is een Scandinavisch vakantiehuis! Resultaat: een kamer vol karakter en ademruimte, die meteen twee keer zo groot aanvoelt .

Schuiven maar

Schuifdeuren en barndoors nemen minder plaats in dan een gewone deur, omdat je geen rekening hoeft te houden met de draaicirkel en de aanloopruimte. Wel met de muur waar de deur naartoe schuift, natuurlijk. Zit daar nou net een lichtschakelaar, dan zijn een dubbele deur of een vouwdeur bestaand uit twee halve deurpanelen ook een coole optie (vintage raamluiken!).

Bouw het in

Ingebouwde kasten bij een naastgelegen kamer betrekken is een toptruc om verborgen (halve) meters in je huis anders te benutten. En is die naast gelegen kamer toevallig de badkamer, dan past daar misschien een extra grote douche, een tweede wastafel of heb je gewoon lekker veel bewegingsruimte.

LEES OOK
Verborgen ruimte: zo benut je ook de loze ruimte in huis

Onder de trap

De driehoek onder de (zolder)trap wordt een droombedstede in een kinderkamer, een werkplek, boekenkast of laundry room. Dat levert nog meer op trouwens, want die wasmachine en droger maken ieder weer 60×60 cm vrij in de keuken of badkamer.

Aan vervanging toe

Wat die badkamer betreft: vervang een traditionele wastafel met loze ruimte ernaast en eronder door een exact wandvullend wastafelmeubel met een brede waskom en twee kranen en tandenpoetsruzies zijn verleden tijd. Hoeft niet eens enorm te zijn, dat meubel. Een meter breed is al genoeg.

nog meer: wooninspiratie