Groen gas

Lekker koken, gezellig eten en er warmpjes bijzitten – wat wil je nog meer. Gas is hierbij onmisbaar. Je gebruikt het voor je gasfornuis, de kachel en het verwarmen van water. Ongeveer 70% van ons energieverbruik bestaat uit gas. De hoogste tijd om dit duurzamer aan te pakken. Namelijk met: groen gas. 

groen gas

Gasverbruik

Omdat maar liefst zeventig procent van je energieverbruik bestaat uit gas, is het handig om te weten waar dit dan allemaal aan op gaat. Daarom hieronder een paar weetjes en cijfers.

  • 80% van het gasverbruik gaat op aan verwarming.
  • Iets minder dan 20% wordt gebruikt voor warmwatervoorzieningen.
  • 83% van alle huishoudens kookt op gas. Toch wordt slechts een minimale hoeveelheid gas maar verbruikt door het gasfornuis.
  • Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 1600 m3 aardgas per jaar.
  • Het gemiddelde gasverbruik is de afgelopen jaren afgenomen. Dit komt door een betere isolatie en het toepassen van HR ketels.

Groen gas versus aardgas

Groen gas ruikt hetzelfde en ziet er hetzelfde uit als aardgas. Het verschil is dat het duurzamer is. Aardgas wordt gewonnen uit gasbellen die zich onder de grond bevinden. Op een gegeven moment zijn deze bellen leeg. Er moet dus gezocht worden naar een duurzaam alternatief. Iets wat onuitputtelijk is en waarvan de winning niet schadelijk is voor het milieu. Groen gas wordt gemaakt door biogas op te waarderen en dezelfde kwaliteit te geven als aardgas. Biogas wordt onder andere gewonnen uit groenten- en fruitresten, koeienmest en afval. En daar hebben we genoeg van!

Stap jij over op groen gas?

Groen gas heeft exact dezelfde kenmerken als aardgas. Je hoeft dus niet allerlei nieuwe apparaten aan te schaffen als je over wil stappen op groen gas. Het werkt gewoon op je gasfornuis en in je huidige cv-ketel.

Groen echt groen

Helaas wordt er nog steeds groen gas verkocht wat eigenlijk helemaal niet groen is. Let dus altijd op het keurmerk van je groengasproducent. Vertogas geeft een keurmerk aan alle gecertificeerde groen gas producenten.

Meer informatie over groen gas vind je  op Groengas.nl.

nog meer: wooninspiratie