Help! Ik ga gordijnen ophangen

De kinderen zijn drie weken met de ex op vakantie, dat geeft mij de gelegenheid om weer eens lekker te gaan klussen. Er ligt nog van alles, dus de klusmuts in opleiding kan weer aan de slag!

gordijnen ophangen

Gordijnen ophangen

Zo zijn er de gordijnen die opgehangen moeten worden. Kind 2 wil persé gordijnrails. Dit kan natuurlijk alleen aan het plafond bevestigd worden, dat is wel een uitdaging. Ik had al een poging gedaan. Aangezien ik zelf geen boor heb, had ik een vriendin gevraagd die al jaren alleenstaande moeder is en dus wel van alle gemakken voorzien.

‘Mijn boor boort overal in, dat is echt geen probleem!’ meldde ze optimistisch. Aangezien ze zo zeker van haar zaak was, had ik de oude gordijnen vast verwijderd. Op een avond komt ze aangescheurd, grote koffer met boor in de ene hand en nog een koffer met bijbehorende artikelen als schroeven en pluggen in de andere hand. En daar gaat ze op de ladder. Boor tegen het plafond, veel lawaai maar weinig resultaat.

‘O, ik zie het al. Hij moet op de klopboor stand.’ Boor tegen het plafond, veel lawaai maar weinig resultaat. ‘Wat zullen we nu beleven?’ mompelt ze. Kleinere boor, grotere boor. Het resultaat blijft hetzelfde: noppes. We hangen van ellende de grote spiegel in de hal en het naambordje bij de deur maar op. Kind 2 moet het voorlopig even doen met een dekbedovertrek met punaises voor haar raam.

Dus ga ik naar een verhuurbedrijf voor een zwaardere boor. Ik leg uit wat ik wil doen. ‘Aha, je hebt dus een boor 6 of 8 nodig, die doe ik er dan wel even bij in. Normaal doen we dat niet, maar voor sommige klanten maak ik een uitzondering.’ zegt de verhuurder opgewekt. Soms is het een voordeel om een vrouw te zijn en er een beetje onhandig uit te zien. Gewapend met een stevige boor ga ik het plafond te lijf. En het is net of het gips is: binnen een kwartier heb ik vier keurige gaten in het plafond. En al als ik dan toch bezig ben, doe ik er ook meteen één boven de tafel. Daar kan dan leuk een lamp komen te hangen.

Nu moet de rail tegen het plafond. Aangezien ik wat grotere gaten heb gemaakt dan volgens de beschrijving bij de rail nodig was, heb ik andere pluggen en schroeven nodig. De pluggen zitten nog wel in mijn gereedschapskistje, maar schroeven wordt lastig. Dus op naar de Praxis, gewapend met plug die ik ga gebruiken en het ophangmechanisme dat ik ga gebruiken. Ik heb al eens eerder bij de Praxis gestaan en kan een verkoper dan moeilijk aan het verstand brengen wat ik nodig heb als ik niet alle te gebruiken onderdelen bij me heb.

Keuze genoeg, eigenlijk een beetje te veel. Door de honderdduizend schroeven die ze daar hebben, zie ik echt niet meer wat ik nodig heb. Dus mannetje van de Praxis erbij. ‘Deze gaan het echt doen, goede lengte en dikte, dat klemt alles keurig op zijn plaats.’ Weet de verkoper heel zeker. Prima, ga ik doen. Thuisgekomen is het weer een heel geworstel. Op een ladder, met een uitschuifbare rail die alle kanten opgaat behalve de goede in de ene hand en een schroevendraaier en een schroef in de andere. Schroef in het gat, draaien, plof. De schroef verdwijnt op de grond. Nog een keer proberen. Zelfde resultaat, de schroeven zijn gewoon te kort. Enigszins sacherijnig sta ik naar het plafond te staren. Die Praxis mannetjes weten ook helemaal niks, mopper ik in mezelf. De Praxis is ondertussen dicht, dus een andere soort schroeven ophalen is er niet bij. Ik neem een time out.

Ik kan het niet uitstaan, die gordijnen moeten hangen. Dus ploeg ik mijn eigen schroevenvoorraad nog een keer door. Uiteindelijk vind ik vier dezelfde schroeven die het volgens mij wel gaan doen. Ladder op, draaien, draaien, draaien. Voorzichtig loslaten….. Het hangt! Gordijn op de haakjes. Even leuk drie keer de gordijnen open en dicht. Het werkt!

Helemaal blij zit ik even later op de bank. Project geslaagd, daar heb ik geen man voor nodig. En zeker geen mannetje van de Praxis!

Geschreven door: Maaike Luttik

nog meer: wooninspiratie