Geen bloemen in huis? Dit kun je ook in een vaas doen

(Droog)bloemen, bloesemtakken of siergrassen zijn de vaste bezoekers van vazen. En dat is niet zo gek, want ze hebben een hoog decoratiegehalte. Maar naast bloemen en groen kun je een vaas voor nog zoveel meer gebruiken. Zo worden ze ineens wel heel handig om in huis te hebben.

vaas | vazen | droogbloemen | naturel | natuurtinten | grijs

Voorraadpot

Zet een vaas in als voorraadpot in de keuken. Dat is niet alleen praktisch, het ziet er ook nog eens leuk uit. Vooral handig voor etenswaren die je graag bij de hand hebt, zoals pasta, koffiebonen of havermout. Maar ook een vaas vol gekleurde snoepjes geeft een vrolijke uitstraling. 

LEES OOK
6x een keertje wat anders dan bloemen in de vaas

Binnen handbereik

We blijven in de keuken: vazen zijn namelijk ook ideaal om keukengerei in op te bergen. Denk aan pollepels, spatels en tangen. Geef de vaas een plekje op het aanrecht en je hebt er niet alleen een mooi accessoire in de keuken bij, maar ook nog eens een heel praktische hulp. In plaats van keukengerei kun je er ook rollen bakpapier, aluminiumfolie of vershoudfolie in kwijt. 

Lichtbron

Een vaas kun je ook prima als tafellamp inzetten. Plaats er een dikke stompkaars of een simpel theelichtje in of – als je het net even iets speelser wilt maken – een gezellig lichtsnoer. Zorg er wel voor dat de vaas goed schoon is, want met een lichtje erin vallen die vingerafdrukken op het glas ineens wel heel erg op.

Opslagplaats

Kaarsen zijn niet alleen leuk om aan te steken in een vaas, je kunt ze er ook prima in bewaren. Met name theelichtjes zijn makkelijk om te verzamelen in een vaas: zo liggen ze altijd voor het grijpen.

Time to party

Maak een feestje of een gezellige barbecue compleet door cocktails te serveren in een vaas. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt door een vaas in een groot of klein formaat te kiezen. En een cocktail óf mocktail te serveren. Sfeer krijg je er zeker mee. Laat de vaas na afloop een rondje meedraaien in de vaatwasser en je kunt ‘m daarn weer inzetten waarvoor ie eigenlijk bedoeld was.

LEES OOK
10 verrassende dingen die je ook kunt schoonmaken in de vaatwasser

Voor de verzamelaar

Collecties kurken, knikkers, parels of knopen: je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het verzamelen. Geef jouw verzameling een pronkplek in een vaas en geef ‘m een prominente plaats in huis. Dit gaat het best met kleine items. Het overzicht bewaren in een glas vol postzegels wordt lastiger…

Heerlijk geurend

Deze DIY komt het best tot zijn recht met een kleine vaas, dus als je nog een klein formaat in de kast hebt staan, dan kun je meteen aan de slag. Deze DIY geurstokjes zijn namelijk helemaal niet moeilijk om te maken.

LEES OOK
Favoriete geur in een vaasje: zelf geurstokjes maken

Vederlicht

Nu siergrassen steeds vaker terug te vinden zijn in het interieur, is er ook een alternatief dat er veel op lijkt: veren! Pauwenveren zijn ideaal in een vaas door hun lengte. Terug te vinden in de klassieke vorm in prachtige kleuren, maar er zijn ook witte pauwenveren voor als je dit te druk vindt. 

nog meer: wooninspiratie