Gas besparen

Natuurlijk zit je er thuis graag warmpjes bij. Toch kun je vast nog heel wat gas besparen, zonder in leveren op comfort. Dat is beter voor het milieu je kunt zo ook flink wat geld overhouden. Die verwarming kan toch best een graadje lager?

gas besparen

Gas besparen

Eén van de beste manieren voor gas besparen is je huis isoleren. Woon je in een tussenwoning dan heb je geluk, want de warmte blijft dan beter binnen. In een vrijstaand huis gaat warmte helaas snel verloren en dat merk je aan je gasrekening. Maar naast isoleren, kun je natuurlijk ook besparen door je eigen gedrag aan te passen. Vergelijk jezelf eens met het gemiddeld gasverbruik om te zien of jij al zuinig bent met gas of juist niet.

Isoleren

Door je huis goed te isoleren gaat er minder warmte verloren en kun je dus flink besparen. Denk bijvoorbeeld aan dakisolatie, spouwmuurisolatie of kies voor dubbel- of zelfs driedubbel glas. Een iets makkelijkere ingreep is het aanbrengen van tochtstrips en een tochtborstel in de brievenbus, dit kan al zorgen voor een besparing van 45 euro per jaar. Ook de cv-leidingen zelf kun je isoleren, dit kan leiden tot een kleine besparing van zo’n 20 euro per jaar. Zorg dus dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat, want dan hoef je minder te stoken. Moeilijk? Nee hoor, isoleren is zo gepiept!

Kies een zuinige cv-ketel

Een gaskachel is niet energiezuinig. Je kunt je huis het best verwarmen met een goede cv-ketel. Nog beter: neem een HR-ketel (hoogrendementsketel). Dit is namelijk de aller-zuinigste ketel die er is. Een HR-ketel condenseert het vocht uit de verbrandingsgassen en gebruikt de warmte die daarbij vrijkomt voor verwarming van het cv-water. Overstappen van een normale cv-ketel naar een HR-ketel kan flink wat gas besparen en een gemiddeld huishouden zo’n €200 tot €400 per jaar opleveren. Op een HR-ketel kan ook nog een zonneboiler worden aangesloten, zodat zonne-energie gebruikt kan worden voor het verwarmen.

Ook niet vergeten: het onderhoud van je cv-ketel. Dat zorgt ervoor dat hij zuiniger werkt én hij gaat langer mee.

Weg met de openhaard

Via de schoorsteen kan heel wat warme lucht verloren gaan en dat is zonde. Het is dus beter om geen openhaard of kachel te hebben. Heb je er toch een? Sluit de schoorsteenkap dan af als je hem niet gebruikt.

Graadje lager

Het klinkt nogal voor de hand liggend, maar toch gebeurt het niet altijd: zet de thermostaat een graadje lager. Je wilt natuurlijk niet in de kou zitten, maar misschien kun je door jezelf iets warmer te kleden de thermostaat toch nog wat omlaag draaien.

’s Nachts laag of uit

Wanneer je slaapt kan de thermostaat meestal helemaal uit worden gezet. Zet hem rond de 15 graden Celsius, dan weet je zeker dat het niet te koud wordt. Meestal zal de thermostaat dan niet aan hoeven te slaan, dat zal hoogstens in de winter gebeuren. Je kunt hem een uur voor je naar bed gaat al uitdraaien. Het duurt immers wel even voordat het afkoelt en zo wordt je huis niet onnodig verwarmd. En het kost echt niet meer energie om je huis ’s ochtends weer op te warmen.

Slim koken

Als je kookt op gas kun je ook door verstandig te koken gas besparen. Kook bijvoorbeeld met het deksel op de pan. Dan is je eten sneller gaar en bespaar je dus gas. Ook als je elektrisch kookt geldt deze tip natuurlijk om energie te besparen. Wil je water aan de kook brengen? Doe dat dan met koud water. Het opwarmen van het water voor de kraan kost namelijk meer gas dan het aan de kook brengen boven de gaspit.

Vloerverwarming

Je zou denken dat vloerverwarming juist zorgt voor een hoger gasverbruik, maar het tegendeel is waar. Doordat de vloer warm is voelt het al sneller aangenaam in huis. Daardoor kan de thermostaat dus lager staan en zo kun je wel 10% tot 15% gas besparen. Dit is alleen mogelijk in zeer goed geïsoleerde huizen vanaf bouwjaar 1995 of in later geïsoleerde huizen. Ook je cv-ketel moet geschikt zijn voor lage temperatuurverwarming.

Radiatoren optimaal gebruiken

Het komt wel eens voor dat er een kast of gordijn voor een radiator staat of hangt. Dat is erg zonde. De warmte kan daardoor namelijk niet goed door de ruimte worden verdeeld en het duurt langer voor het aangenaam wordt. Zo verspil je dus flink wat energie. Dus hup, weg met die kast of dat gordijn. En wil je optimaal profiteren van je radiator dan kun je er ook nog radiatorfolie achter plakken. Zo gaat er nog minder warmte verloren.

Zoneregeling

Vaak worden er diverse ruimten in huis onnodig verwarmd. Gelukkig is daar nu een oplossing voor. Met een thermostaat met zoneregeling kun je gemakkelijk instellen welke ruimte wel en niet verwarmd moet worden. Op die manier verwarm je alleen de ruimtes waar iemand zich bevindt. Dat is nog eens gemakkelijk gas besparen!

nog meer: wooninspiratie