Energiemeter

Met een energiemeter kun je het energieverbruik per apparaat in huis meten. Handig, want zo kun je precies zien wat de grootste energieslurpers zijn. Veel energieleveranciers hebben tegenwoordig ook slimme meters die helpen je energieverbruik in de gaten te houden en te verminderen. 

energiemeter

Wat is het?

Een energiemeter meet hoeveel energie er wordt verbruikt per apparaat. Voordeel is dat je heel gemakkelijk kunt aflezen welke apparaten de grootverbruikers zijn in jouw huishouden. Zo kun je dus gemakkelijk energie besparen.

Je kunt energiemeters gewoon kopen in de winkel. De meters werken over het algemeen eenvoudig.  Steek ze in het stopcontact en stop er daarna de stekker van het apparaat in. Zo kun je direct het energieverbruik afmeten.

Maar wat meet een energiemeter precies? Meestal worden onderstaande punten gemeten:

  • Frequentie: dit is de wisselspanning uit het stopcontact.
  • Vermogen: het minimum en maximum vermogen worden gemeten, want bij veel apparaten is het energiegebruik niet constant.
  • Stroomsterkte: de elektrische stroom in ampères.
  • Spanning: het voltage van het apparaat.
  • Vermogen: het wattage van het apparaat.

Dat klinkt vrij technisch, maar je gebruikt eigenlijk alleen de stroomsterkte om het verbruik te meten. Wil je een nog duidelijker overzicht van je verbruik dan kun je kiezen voor een energieverbruiksmanager. Daarmee kun je alle gegevens gemakkelijk via internet bekijken.

Slimme meter

Veel energieleveranciers bieden tegenwoordig een slimme meter aan. Dit is een gewone digitale energiemeter die de elektriciteits- en gasstand ook direct aan de energieleverancier of netbeheerder doorgeeft. Dat hoef je dan dus niet meer zelf te doen. Zo ontvang je automatisch een eindafrekening gebaseerd op de meterstand. Ook krijg je, als je dat wilt, elke twee maanden een overzicht van jouw energieverbruik. Zo kun je veranderingen in je verbruik dus goed in de gaten houden

Bij de slimme meters is gelukkig ook goed rekening gehouden met je privacy. Je kunt bijvoorbeeld zelf kiezen hoe vaak jouw slimme meter de verbruiksgegevens doorstuurt aan de leverancier. Daarnaast kun je er ook elk moment voor kiezen om de communicatie met de leverancier helemaal uit te zetten. Zo kun je de meter dus ook gebruiken als normale energiemeter.

Wil jij ook een slimme meter? Wanneer je energiemeter aan vervanging toe is, ontvang je automatisch een slimme meter. Momenteel worden alle meters vervangen en in 2020 moet 80% van de huishoudens er een in huis hebben.

Dubbele energiemeter

Wist je dat er ook een dubbele energiemeter bestaat? De meeste woningen hebben een enkele meter die het verbruik afrekent op één energietarief. Een dubbele meter maakt gebruik van twee tarieven: een dagtarief en een nachttarief. Overdag is het tarief hoger dan in de nacht. Gebruik je dus voornamelijk ‘s nachts energie dan kun je op deze manier goedkoper uit zijn. Als je graag een dubbele meter wilt hebben kun je deze aanvragen bij je energieleveranciers. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Bespaar op je energierekening

Een energiemeter is de eerste stap om te besparen op je rekening. Dit is goed voor het milieu, maar ook prettig voor je portemonnee. Een andere manier om op de kosten van energie te besparen is door over te stappen naar een andere energieleverancier. Dit kan al tot 300 euro per jaar opleveren. Wil je weten hoeveel jij kunt besparen op je energierekening? Ga dan naar mijnenergie.be.

nog meer: wooninspiratie