Kies eikenhout als basis voor je woning

Dat hout geen kleur geeft aan een woning en ‘saai’ is geldt al lang niet meer! Tegenwoordig wordt het als basis gebruikt voor interieurs, waarna de rest van de elementen in een woning hier op aangepast worden. Het fijne van eikenhout hout is dat vrijwel elke kleur of stijl erbij past. Bovendien is het, naast het feit dat het zo makkelijk te combineren is, ook nog eens heel duurzaam.

Eikenhout

Eikenhout

Eikenhout is vrij hard, maar toch gemakkelijk te bewerken. Niet vreemd dus dat het zo vaak wordt gebruikt voor vloeren, kozijnen en trappen! En wat dacht je van eikenhouten tafels, stoelen, kasten en andere meubels? Eikenhout kan heel veel verschillende kleuren aannemen. Dit wordt soms bepaald door het soort eikenboom, maar een tint kan ook bepaald worden door afwerkingstechnieken die toegepast worden.

Eikensoorten

Er zijn flink wat soorten eikenhout te onderscheiden, maar de meest voorkomende eikensoorten zijn:

  • Europees eiken. Heeft een lichtgele spint en een heel lichtbruine kern. De in de lengte gesneden nerf is vaak overduidelijk als grof zichtbaar, en zo krijgt het hout een karakteristieke uitstraling. Bij bewerking van het hout zullen de donkere kernen sterker naar voren komen.
  • Amerikaans rood eiken. Deze is wat roziger dan Europees eikenhout. Het heeft een lichte rozige rode spint, en een licht roze kern. Over het algemeen groeit deze boom harder dan Europees Eiken. Hij kenmerkt zich dan ook door zijn lange rechte kanalen. Bij bewerking van het hout zal de rode gloed sterker naar voren komen.

Afwerking

Ook op het gebied van afwerkingstechnieken zijn er vele mogelijkheden. De afwerking kan bijvoorbeeld een tafel of een kast een heel ander uiterlijk geven! Hier volgen een aantal veel gebruikte en effectieve afwerkingstechnieken voor eikenhout:

  • De blanke lak, die het hout een lichte glans geeft. Na het feit dat het er mooi uitziet, heeft het ook een praktische reden: als er iets op gemorst wordt is dit makkelijk met een vochtige doek te verwijderen. Ideaal dus voor een gezin met kleine kinderen!
  • Een hardwax-olie, veroorzaakt een zeer duurzame bescherming die bestand is tegen water. Bij deze olie zijn er een zeer veel kleuren mogelijk, dus kleine kans dat een eikenhouten meubel niet in jouw interieur past.
  • De Traelyx behandeling. Van origine een vloerenlak, dus het geeft meubels een zeer beschermende laag. Het bijzondere van deze lak is dat hij zeer ‘naturel’ is, waardoor het lijkt alsof een meubel met deze lak onbehandeld is.

Enthousiast geworden na het lezen van dit artikel? Met al deze mogelijkheden voor eikenhout is er vast wel een manier te vinden waarop eikenhout kleur kan geven aan jouw interieur! Bij Eikentafels.nl kun je houten tafels en kasten op maat laten maken.

Bron: Eikentafels.nl

nog meer: wooninspiratie