Van eikenhout tot grenen, alles over een houten vloer

Ongetwijfeld de meest populaire vloersoort is hout. De mogelijkheden zijn onbegrensd: zo is er eikenhout, kersenhout, essenhout, beukenhout, grenen, Frans eiken, Kasteel-eiken, tropisch hardhout.  Er is donker of licht en hard of zacht hout en ga zo nog maar even door…

Houten vloer

Grenen is een zachte houtsoort, terwijl eiken juist tot de hardere houtsoorten behoort. Hoe harder het hout is hoe beter het bestand is tegen beschadigingen. Hardere houtsoorten zijn dan over het algemeen ook duurder dan zachtere.

Hout werkt

Alle houten vloeren werken. Onder invloed van vocht, kou en warmte kunnen de vloerdelen krimpen of juist uitzetten. Ook kan de vloer onder invloed van licht verkleuren.

Tip: in een nieuwbouwhuis zit bij oplevering vaak nog veel vocht. Wacht minimaal acht weken met het leggen van de houten vloer. Dan pas is de ondervloer helemaal uitgedroogd. Ook stuken brengt erg veel vocht in huis, dus wacht hierna 6 tot 8 weken mee voor je de houten vloer gaat leggen.

Planken

Een houten vloer kan zowel los als verlijmd aan de ondergrond gelegd worden. Voornamelijk de plankenvloer oogt zowel levendig als robuust. De planken kunnen direct op de betonnen vloer of op een houtenvloer gelegd worden.

Tip: ambachtelijkevloeren.nl

Voeden

Als wekelijkse schoonmaakrituelen volstaan een stofzuiger en een dweil maar de vloer moet – afhankelijk hoe intensief zij gebruikt wordt- een keer in de zoveel jaar ‘echt’ van voeding voorzien worden. Daarvoor gebruik je lak, was of olie. Voordat een vloer in de was wordt gezet, moet deze eerst geïmpregneerd worden. Met olie kun je de vloer naar keuze lichter of donkerder maken. Zowel voor geoliede vloeren als voor geïmpregneerde vloerendelen geldt dat zij om meer onderhoud vragen.

Voor- en nadelen

• Hout werkt
• Hout vraagt om onderhoud
• Hout is bijzonder sfeervol en karakteristiek en past bij elke woonstijl
• De mogelijkheden van een houten vloer zijn onbegrensd
• Een houten vloer is niet ‘verhuisbaar’

Meer wooninformatie? 

Ga naar de vtwonen Brochureservice

Bron: vtwonen

nog meer: wooninspiratie