Zwerfafval opruimen

Afval op straat, in de berm naast de weg of het spoor is vaak een grote ergernis. Maar hoelang blijf het eigenlijk liggen? En wat kunnen we doen om zwerfafval tegen te gaan? 

zwerfafval

Waarom zwerfafval opruimen?

Zwerfaval leidt meestal niet tot milieuvervuiling omdat het vrij consequent opgeruimd wordt. Het is echter wel een bron van ergernis, geeft een gevoel van verloedering, trekt ongedierte aan en het kost veel geld om op te ruimen. Geschat wordt dat er in Nederland jaarlijks 50 miljoen tot 300 miljoen kilo per jaar zwerfafval wordt weggegooid. De boete hiervoor bedraagt 130 euro.

Zwerfafval opruimen!

Je kunt natuurlijk zelf af en toe iets opvegen en opruimen, maar is het probleem iets hardnekkiger? Meld dit dan aan de gemeente. Er zijn gelukkig meerdere acties opgezet om zwerfvuil tegen te gaan en op te ruimen. Laat je inspireren en ga aan de slag! Een overzicht van schoonmaak acties is te vinden op de website van de stichting Nederland Schoon.

Plastic soep

Een andere vorm van zwerfaval van de plastic soep. Dit zijn de acht vuilnisbelten plastic afval die in de oceanen drijven. Deze bestaat voor 13 procent uit plastic flessen, voor 9 procent uit plastic zakken en verder uit een mix van speelgoed, vislijnen en landbouwplastic. De belten samen hebben een grootte van ruim 2 keer de VS. Vogels en andere zeedieren gaan dood door verstrikking in het plastic of als ze het eten.

Afbreektijden

Als we zwerfafval niet opruimen, kan het heel lang duren voordat het vanzelf verdwenen is. De afbreektijden voor afval variëren van enkele weken tot in de eeuwigheid. Onnatuurlijke materialen als plastic en kauwgom vergaan bijvoorbeeld helemaal niet, maar vallen uiteen in miniscule deeltjes die in de bodem of in het water blijven.

Soort zwerfaval en afbreektijd

Piepschuim – nooit
Appelklokhuis – 2 weken
Patatbakje (polystyreen) – vergaat nauwelijks
Blikje – vergaat nauwelijks (aluminium) 1,5 jaar (staal)
Glazen fles – vergaat nauwelijks
Kauwgom  – 20 – 25 jaar
Plastic zak – 10 – 20 jaar
Plastic frisdrankflesje – 5 -10 jaar
Bananenschil – 1 – 3 jaar
Sigarettenpeuk – 2 jaar
Kartonnen drinkbeker – 0,5 jaar
Krant – 0,1 – 0,5 jaar

Bron: Milieu Centraal | Scholen voor duurzaamheid | Nu.nl

nog meer: wooninspiratie