Word zelf energie producent

Duurzame energie kun je afnemen bij de energieleverancier of zelf opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak. Maar je kunt ook samen met anderen op andersmans dak een zonnepark realiseren of zelfs een eigen energiecoöperatie beginnen.

energie opwekken

Zelf energie opwekken

Marieke Wagener van HIER opgewekt, het kennisplatform voor lokale duurzame energie-initiatieven: “De toekomst voor lokale energie opwekking is veelbelovend. Een groeiend aantal consumenten vraagt om groene stroom en burgers en bedrijven kiezen er steeds vaker voor om zelf én samen energie op te wekken. HIER opgewekt heeft al bijna 300 initiatieven in Nederland op de radar!”

Een van die vrijwilligersinitiatieven is Morgen Groene Energie in Zuidoost Brabant. HIER stelde drie vragen aan oprichter Ernst van der Leij.

1. Waarom zou ik zelf energie opwekken in plaats van het gewoon af te nemen bij een energieleverancier?
“Wanneer je zelf energie opwekt, weet je 100% zeker dat het echte groene stroom is en geen sjoemelstroom. Je neemt het heft in eigen handen en bent niet meer afhankelijk van de overheid of energieleverancier. Daarnaast is het een financiële investering die je geld bespaart.”

2. Wat is jouw beste advies voor mensen die zelf energie willen opwekken?
“Het grootste succes van Morgen Groene Energie is de gezamenlijke inkoop van zonnepanelen. Mijn tip is: Als je niet deskundig bent, ga dan als huiseigenaar niet alleen aan de slag, maar bundel je krachten met anderen via een onafhankelijke energiecoöperatie. De vrijwilligers van de coöperatie hebben namelijk wel veel kennis van zonnepanelen en spannen zich graag voor jou in. Daarnaast ontstaat door samen te werken ook inkoopvolume. Dat levert een lagere kostprijs en hele goede service op. Het aanbod dat wij realiseren is zelfs beter dan bij de landelijke inkoopacties, omdat alle afnemers in hetzelfde gebied wonen en de installateur dus efficiënt kan werken.”

3. Wat als ik wel zonnepanelen wil, maar geen geschikt dak heb?
“Dan kun je ook gebruik maken van het dak van iemand anders! Bijvoorbeeld dat van het wijkcentrum, de school, de voetbalclub of het gemeentehuis. Er zijn genoeg organisaties die wél een dak hebben, maar juist de investering niet willen of kunnen doen. In Eindhoven hebben wij net het eerste non-profit zonnepark van Nederland geopend. De belangstelling daarvoor is groot!”

Ben jij enthousiast geworden? Op het kaartje en op www.hieropgewekt.nl/initiatieven kun je zien of er al een lokaal duurzaam energie-initiatief bij jou in de buurt is. Is er in jouw buurt nog geen initiatief, dan helpt HIER Opgewekt je graag bij de start of legt contact met een coöperatie die jou toch wil ondersteunen.

Over het HIER klimaatbureau

Stichting HIER klimaatbureau wil heel Nederland betrekken bij de oplossing van het klimaatprobleem. HIER is de drijvende kracht achter campagnes en initiatieven zoals het HIER Klimaatstraatfeest en HIER opgewekt, organiseert de HIER klimaatborrel, publiceert de ‘Staat van het Klimaat’ en beheert het HIER klimaatbewust logo en de CO₂-Prestatieladder. Kijk voor meer informatie op www.hier.nu.

HIER klimaatbureau gaat de komende tijd elke maand een bijdrage leveren aan de blog van Langlevejehuis.nl. We hopen dat je, net als wij, geïnspireerd raakt door hun praktische tips en opvallende initiatieven om bij te dragen aan een klimaatneutraal Nederland.

nog meer: wooninspiratie