Warme Truiendag 2014

Op vrijdag 7 februari is het weer Warme Truiendag. Zet die dag de verwarming lager, trek een warme trui aan en bespaar – zonder verlies van comfort – 7% energie per graad en dus 7% CO2 uitstoot.

breien

Vlaams initatief
Op 16 februari 2005 werd het Kyoto verdrag gesloten. Hierin spraken overheden met elkaar af om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het Klimaatverbond verzon een jaarlijks geheugensteuntje om iedereen aan deze afspraak te herinneren. Geïnspireerd op de Dikke Truiendag van de Vlaamse overheid kwamen zij met de jaarlijkse Warme Truiendag. Scholen, gemeenten en provincies worden opgeroepen om mee te doen en vanaf 2008 kan iedereen (thuis, op het werk en op school) meedoen aan Warme Truiendag.

Besparen in huis
Nederlandse huishoudens gebruiken maar liefst 30% van alle energie voor de verwarming. Volgens Milieucentraal is hier zo’n 25 tot 30% op te besparen met energiezuinige cv-installaties, dubbelglas en goede isolatie. Maar een lekkere dikke trui is een eerste stap in deze richting. Dus kies je mooiste trui en trek ‘m aan aanstaande vrijdag.

Loes Veenstra uit Rotterdam breide sinds 1955 meer dan 500 truien. Kunstenares Christien Meindertsma maakte er een boek over en verzamelde de truien in onderstaand filmpje. Ook zo’n mooie trui van oma liggen? Trek ‘m vrijdag weer eens aan!


Bron: 1. Examiner.com – 2. Christien Meindertsma Vimeo

nog meer: wooninspiratie