Praktisch idealisme – makkelijke stappen naar een betere wereld

Poeh, idealisme… Dat klinkt toch altijd een beetje saai en zwaar vind je niet? Toch zijn er een boel dingen die je kunt doen die niet zo veel moeite kosten. Kies er een paar uit die bij jou passen en zo draag ook jij je steentje bij. Veel succes en ook plezier!

fairphone

Praktisch idealisme met een eerlijke smartphone

Inmiddels heeft driekwart van de Nederlanders een smartphone, jij ook? Jouw telefoon wordt gemaakt in Chinese fabrieken waar arbeiders 7 dagen per week 11 uur werken. En de materialen komen uit mijnen, waar de arbeiders met gevaar voor eigen leven materialen delven. Gelukkig is er nu de Fairphone, een smartphone die zo duurzaam en transparant mogelijk wordt gemaakt. Zo kun je gewoon blijven bellen en Facebooken onderweg, maar zonder dat andere mensen hier de rekening voor betalen. Er zijn er al ruim 34.000 verkocht. Ben jij de volgende?

Groen van A naar B

Ho stop: Vraag jezelf voordat je de auto in stapt of dit wel het juiste vervoersmiddel is voor deze reis. Bijna de helft van de autoritten in Nederland zijn korter dan 7,5 kilometer! En juist korte ritten zijn extra vervuilend. Probeer korte afstanden dus vaker te lopen, fietsen of bus & tram te nemen. Voor langere afstanden kun je de trein nemen.

Ehm en mijn auto?

Toch liever met de auto? Dan is een nieuwe zuinige auto, waarin passagiers samen reizen, het minst belastend voor het milieu. Probeer dus samen te reizen met collega’s of vind medereizigers via Toogethr. Ook handig als je zelf eens wil meerijden met iemand en het bespaart een hoop geld. Wist je trouwens dat een auto gemiddeld 94% van de tijd stil staat? Stel je voor dat we onze auto’s delen, dat scheelt een hoop! Je kunt via Greenwheels deelauto’s huren. En via Snappcar huur je een auto van een particulier of verhuur je eigen auto.

Vliegen

Op vakantie gaan is heerlijk, maar vliegen is helaas behoorlijk milieubelastend. Een vliegreis belast het milieu vijf tot vijftien keer meer dan een reis per touringcar! Dit verschil is het grootst bij korte reizen van zo’n 500 kilometer. Kies voor reizen binnen Europa indien mogelijk dus voor een ander vervoersmiddel: Per touringcar of trein bijvoorbeeld. Een fijne tip: Als je toch ver weg gaat, blijf dan langer weg. Zo geniet je optimaal van je vakantie èn je spaart het milieu! En compenseer de uitstoot van je reis door te investeren in duurzame energie of bosaanplant. Dit kan soms via de touroperator of luchtvaartmaatschappij of via Klimaatcompensatie.nl.

Bron: istock

nog meer: wooninspiratie