Energielabel auto

Natuurlijk is de fiets het meest energiezuinig, maar deze tweewieler is niet altijd een optie. Schaf je een auto aan? Let dan op het energielabel. Dat is niet alleen goed voor het milieu, het kan later ook veel geld schelen.

energielabel auto

Met het energielabel voor auto’s zie je in één keer hoe zuinig een nieuwe auto is ten opzichte van andere auto’s in die grootteklasse. Een zuinige auto kan flink geld besparen op de brandstofkosten. Een auto met een A-label verbruikt zeker 20% minder brandstof dan een gemiddelde auto van dezelfde grootte. Een auto met een B-label is iets minder zuinig maar verbruikt nog altijd tien tot twintig procent minder brandstof dan een vergelijkbare auto met gemiddeld verbruik!

Energielabel auto

Een energielabel auto bevat veel handige informatie. Zo staat erop wat voor model het is en op welke brandstof hij rijdt. Dit staat er nog meer op:

 • Het verbruik in liters brandstof per honderd kilometer.
 • Het verbruik in kilometers per liter.
 • Het energielabel, van A (zeer zuinig met brandstof) tot en met G (zeer onzuinig).
 • De CO2-uitstoot in gram per kilometer.

Het verbruik op het label is gebaseerd op cijfers in de ideale omstandigheden, in de praktijk zul je dit dus nooit halen. Het is namelijk ook afhankelijk van bijvoorbeeld het rijgedrag.

Zuinige auto aanschaffen

Als je een nieuwe auto gaat kopen weet je vaak al hoe groot hij ongeveer moet zijn. Aan het energielabel kun je dan zien welke auto het zuinigst is in deze grootheidsklasse

De overheid stimuleert de aanschaf van zuinige auto’s. Dit omdat ze het milieu minder vervuilen en minder kostbare brandstof verbruiken. Op zuinige auto’s heb je daarom vaak een belastingvoordeel. De aanschafbelasting, wegenbelasting of bijtelling voor leaseauto’s worden deels gebaseerd op de CO2 uitstoot van je auto.

Maar welke auto is het zuinigst? Dat wordt mede bepaald door het type brandstof. Benzine stoot de grootse hoeveelheid CO2 uit. Daarna volgen hybride, diesel en elektrisch. Een elektrische auto stoot zelf natuurlijk niets uit, maar er komt nog wel CO2 vrij bij het opwekken van elektriciteit. Wil je weten hoeveel de auto van jouw voorkeur in praktijk verbruikt? Kijk dan eens op ecotest.eu. ANWB maakte ook een top 10 zuinige auto’s.

Maakt het verschil?

Het maakt zeker verschil hoe zuinig je auto is.  Een auto met energielabel G slurpt als snel dertig procent meer brandstof! Hieronder zie je het verbruik per energielabel auto in vergelijking met een gemiddelde auto van vergelijkbare klasse.

 • Energielabel A: 20% of meer zuiniger dan gemiddeld
 • Energielabel B: 10-20% zuiniger dan gemiddeld
 • Energielabel C: 0-10% zuiniger dan gemiddeld
 • Energielabel D: 0-10% minder zuinig dan gemiddeld
 • Energielabel E: 10-20% minder zuinig dan gemiddeld
 • Energielabel F: 20-30% minder zuinig dan gemiddeld
 • Energielabel G: 30% of meer minder zuinig dan gemiddeld

Samen reizen

Nog groener rijden? Dan is een nieuwe zuinige auto, waarin passagiers samen reizen, het minst belastend voor het milieu. Probeer dus samen te reizen met collega’s of vind medereizigers via Toogethr. Ook handig als je zelf eens wil meerijden met iemand en het bespaart een hoop geld. Wist je trouwens dat een auto gemiddeld 94% van de tijd stil staat? Stel je voor dat we onze auto’s delen, dat scheelt een hoop! Je kunt via Greenwheels deelauto’s huren. En via Snappcar huur je een auto van een particulier of verhuur je eigen auto.

Zuinige rijstijl

Misschien heb je al eens gehoord van Het Nieuwe Rijden. Met deze nieuwe zuinige rijstijl kun je tot wel 10% besparen op je brandstof. Dat is mooi meegenomen. Bij deze manier van rijden schakel je sneller door naar een hogere versnelling. Daarnaast laat je de auto vaker uitrollen in de versnelling in plaats van dat je op het laatste moment gaat remmen. Door goed vooruit te kijken en te anticiperen op het verkeer kun je dus een stuk zuiniger rijden!

nog meer: wooninspiratie