Duurzaam feesten!

Elke zomer wordt er weer goed gefeest op de festivals in Nederland. Wie wordt er nou niet gelukkig van een lekker zonnetje, een lading muziek, een goede sfeer en heel veel gezelligheid? Maar worden we ook blij van een vervuilde omgeving?

duurzaam feesten duurzaam feesten

Lowlands

Het populaire Lowlands is een van de Nederlandse festivals dat zich bezig houdt met duurzaamheid. Het driedaagse festival dat 55.000 bezoekers trekt heeft een grote impact op het milieu en de omgeving. De organisatie zet zich in om deze impact te verkleinen en werkt samen met ‘Club van 30’ aan verbeteringen in de bedrijfsvoering. Samen houden zij zich bezig met thema’s als energie, water- en sanitaire voorzieningen, afval, verpakkingen en mobiliteit.

TU Delft

Een aantal getalenteerde studenten van de TU in Delft ontwikkelde in 2012 duurzame technologieën die zij presenteren op festivals. Een leuk voorbeeld hiervan is deze hot tub. Het water wordt door rubber matrassen gepompt. Hierin wordt het water verwarmd door het zonlicht. De hot tub zelf heeft alleen elektriciteit nodig om het water rond te pompen, wat hem natuurlijk erg duurzaam maakt.

Welcome to the Future

Welcome to the Future is door de organisatie ‘Greener Festival Award’ benoemd tot het groenste festival van Nederland. Een van de redenen is dat Welcome to the Future biologisch eten verkoopt. Al het eten dat verkrijgbaar is op het festival heeft een biologische oorsprong. Dit is een verbetering die op meerdere festivals in Nederland ingezet wordt. En of het werkt? Absoluut! Niet alleen is het aspect biologisch een verbetering, maar ook de smaak is een ware verbetering.

Ook gebruikt Welcome to the Future biodiesel. Deze brandstof wordt gebruikt door een deel van de generators op het festival. Daarnaast stimuleert dit festival bezoekers op de fiets te gaan. Welcome to the Future vindt plaats in het Twiske. Dit natuurgebied ligt vlakbij Amsterdam en is voor veel bezoekers makkelijk bereikbaar. Vorig jaar waren er 3.800 bezoekers die met de fiets richting het festival kwamen. En voor de extra beloning en stimulatie zorgt Welcome to the Future voor een Eerste Hulp Bij Fietsreparaties. Voor andere bezigheden van Welcome to the Future kun je meer lezen op de site!

Andere festivals

Ook evenementen als Dam tot Dam Loop, Amsterdam Marathon, Awakenings, Loveland Festival, Loveland Queensday, Amsterdam Open Air, Milkshake Festival, Valhalla Festival, Over het IJ Festival, Hemeltjelief, WK Nederland, Bredewegfestival en Magneet Festival tekenen een contract. Hierin wordt afgesproken dat de organisaties drie jaar achtereen met de App Duurzame Evenementen gaan werken en elk jaar zichzelf verbeteren ten opzichte van het voorgaande jaar.

Bron: Blogcharliemary | TU Delft | Welcome to the Future Lowlands

 

nog meer: wooninspiratie